Sopranos - A TV Offer You Can't Refuse!



Sopranos: η πασίγνωστη σειρά του David Chase που παρουσιάζει την ιστορία του Ιταλο-Αμερικάνου μαφιόζου απ΄το New Jersey, Tony Soprano (James Gandolfini) και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθώς προσπαθεί να εξισορροπήσει τις αντικρουόμενες απαιτήσεις της ζωής στο σπίτι και της εγκληματικής οργάνωσης της οποίας είναι επικεφαλής. Τα μέλη της οικογένειάς του και οι μαφιόζοι συνεργάτες του παίζουν εξέχοντα ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Από την μεριά της οικογένειας ξεχωρίζει φυσικά η σύζυγός του, Carmela (Edie Falco) και από τη μεριά της μαφίας, ο ξάδερφος και προστατευόμενος του Tony, Christopher Moltisanti (Michael Imperioli). Επίσης κεντρικό θέμα της σειράς είναι και η επαγγελματική σχέση του πρωταγωνιστή με την ψυχίατρό του, Dr. Jennifer Melfi (Lorraine Bracco).


Οι Sopranos στην Αμερική έκαναν πρεμιέρα στο HBO στις 10 Ιανουαρίου 1999 κι έλαβαν τέλος μετά από 6 σεζόν και 86 επεισόδια στις 10 Ιουνίου 2007. Για την εποχή της ήταν η πιο οικονομικά επιτυχημένη σειρά στην ιστορία της καλωδιακής τηλεόρασης κι έχει χαρακτηριστεί από πάρα πολλούς κριτικούς και μη, ως η σπουδαιότερη σειρά όλων των εποχών (μεταξύ μας δεν είναι, αλλά αναμφισβήτητα είναι από τις καλύτερες).

Η σειρά είναι γνωστή για το υψηλό ποιοτικό της επίπεδο σε κάθε πτυχή της παραγωγής και είναι ιδιαίτερα αναγνωρισμένη για τη γραφή της, το κινηματογραφικό στυλ της και για τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών της. Έχει αναγνωριστεί ως η σειρά που εξύψωσε το μέσο της τηλεόρασης σε υψηλότερο καλλιτεχνικό επίπεδο και που άνοιξε έτσι το δρόμο για πολλές επιτυχημένες δραματικές σειρές που ακολούθησαν. Οι Sopranos κέρδισαν πληθώρα βραβείων, συμπεριλαμβανομένων και των 21 Emmys και των 5 Χρυσών Σφαιρών.

Πριν δω τη σειρά άκουγα από πολλούς να λένε πως πρόκειται για το "τηλεοπτικό Godfather" (κάποιοι μάλιστα έλεγαν πως είναι καλύτερη η σειρά) και άλλα τέτοια... αλλά κατά την προσωπική μου άποψη είναι ιεροσυλία να γίνεται τέτοια σύγκριση. Αν πρέπει να το συγκρίνουμε με κάποια ταινία αυτή είναι το Goodfellas (και λίγο το Analyze This). Σίγουρα έχει πολύ περισσότερες ομοιότητες κι επιρροές... Μάλιστα δεν είναι λίγοι και οι ηθοποιοί της ταινίας του Scorsese που έχουν βασικούς ρόλους στη σειρά: Lorraine Bracco (γυναίκα του Ray Liotta στην ταινία), Michael Imperioli (ο καημένος ο Spider) Frank Vincent (ο Phil Leotardo των Sopranos, o Billy Batts των Goodfellas), Tony Sirico (ο Paulie Gualtieri - Tony Stacks στην ταινία) και ο Vincent Pastore (ο Pussy είχε ένα μικρό ρόλο στο σκορσέζικο γκανγκστερικό δράμα). Πάντως υπάρχει ένας ηθοποιός της σειράς που είχε ρόλο στην καλύτερη ταινία όλων των εποχών κι αυτός δεν είναι άλλος απ΄τον καρατερίστα Dominic Chianese (Corrado "Junior" Soprano)!

Άλλοι διάσημοι που θυμάμαι να είχαν βασικούς ρόλους (ή και λιγότερο βασικούς) στους Sopranos είναι και οι Steve Buscemi, Joe Pantoliano, Robert Patrick, Burt Young (ΠΟΣΟ ΓΑΜΑΤΗ ΣΚΗΝΗ!!!), Sydney Pollack, Ben Kingsley, Lauren Bacall και η Nancy Sinatra (οι 3 τελευταίοι υποδύθηκαν απλά τους εαυτούς τους)! Ααα... από την 24άρα είδα τους Paul Schulze (ο πάτερ Phil Intintola που γούσταρε την Carmela / ο καημένος Ryan Chappelle του 24) και Louis Lombardi (ο πράκτορας του FBI Skip Lipari στον οποίο έδινε πληροφορίες ο Pussy / ο Edgar Stiles του 24)! Πάντως ρε γμτ έπρεπε να κάνει ένα πέρασμα και ο Joe Pesci και να έχει σκηνή με τον Michael Imperioli (και τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα... να τον σκότωνε ο Imperioli για να έπαιρνε το αίμα του πίσω:p)...

Οι πιο αγαπημένοι μου χαρακτήρες - εκτός του Tony Soprano - ήταν ο Christopher Moltisanti, ο Paulie Gualtieri (ο άνθρωπος απλά δεν υπάρχει - τελείως ότι να'ναι - ψυχρός εκτελεστής, υποχθόνιος, παρτάκιας, ατακαδόρος, αλλά και ψυχούλα κατά βάθος), ο Silvio Dante (δεν θα ξεχάσω ποτέ το μαλλί και τη μίμηση του Pacino απ΄το Godfather Part III), ο Pussy, ο ψυχάκιας με το απίστευτο βλέμμα, Richie Aprile (ο ηθοποιός David Proval ξεκίνησε την καριέρα του με το Mean Streets), o Junior Soprano, η Adriana La Cerva (προσωπικά την Drea de Matteo την πρωτοείδα στο Sons of Anarchy), η Carmela Soprano, ο φουκαράς Artie Bucco, η Dr. Jennifer Melfi και η Livia Soprano (απ'ότι είδα στο imdb η Nancy Marchand πέθανε το 2000 και προφανώς γι'αυτό...). Πάντως 2-3 απ΄τους παραπάνω χαρακτήρες πέθαναν αρκετά νωρίς και μου έλειψαν (παρεμπιπτόντως ποτέ δεν ένιωσα αγωνία, ούτε στεναχωρήθηκα με κάποιο θάνατο - τις περισσότερες φορές ήταν φυσικό επακόλουθο της εξέλιξης του χαρακτήρα - εκεί οδηγούσε η ιστορία)... Όσο για τις ερμηνείες των ηθοποιών... περιττό να πω ότι όλοι τους ήταν κάτι παραπάνω από τέλειοι στους ρόλους τους...

Οι σκηνές της σειράς που μένουν περισσότερο αξέχαστες και κερδίζουν πιο εύκολα τις εντυπώσεις είναι φυσικά αυτές των γραφικών δολοφονιών που στην συντριπτική πλειονότητά τους ήταν κινηματογραφικών προδιαγραφών (όπως ήταν άλλωστε και ολόκληρη η σειρά) και κάτι παραπάνω από αριστουργηματικές, αλλά προσωπικά η αγαπημένη σκηνή είναι η εξής:


Όσο για τις ατάκες... το σαρδόνιο χιούμορ και η ειρωνεία δεν είχε τελειωμό... έφτασε σε νέα επίπεδα... Δεν πρόκειται να αναφέρω όμως καμία ατάκα γιατί αν έκανα λίστα με τις 10 καλύτερες ας πούμε, σίγουρα θα αδικούσα δεκάδες άλλες... Με μια απλή αναζήτηση στο google είμαι σίγουρος πως θα βρείτε πάρα πολλές...

Επίσης οι pop culture και κινηματογραφικές αναφορές της σειράς είναι απίστευτες! Πέρα απ΄τις προφανείς (Godfathers, Goodfellas και Analyze This), άλλες που θυμάμαι είναι για Citizen Cane, Casablanca, Public Enemy (αν δεν το έχεις δει - όπως εγώ - δεν χρειάζεται να το δεις μετά το επεισόδιο - ξέρεις όλη την υπόθεση), Rebel Without a Cause, The Remains of the Day, The Devil's Advocate, Matrix, μέχρι και Saw, Hostel, Simpsons και διάφορες άλλες αναφορές ποικίλης θεματολογίας (π.χ. για διάφορες κλασικές αμερικάνικες τηλεοπτικές εκπομπές περασμένων δεκαετιών, για τραγουδιστές και τις δισκογραφίες τους, για ιστορικά γεγονότα, για πολιτικά δρώμενα, κλπ-κλπ)...!!! Τις περισσότερες κινηματογραφικές αναφορές της σειράς θα τις βρείτε εδώ!


Προσωπική κατάταξη σεζόν: 2-1-3-6-5-4. Δυστυχώς οι 3 τελευταίες - κατά τη γνώμη μου - δεν είχαν ΤΟΣΟ ενδιαφέρον και με κούρασαν λίγο. Αυτό δεν σημαίνει πως έλειπαν οι αριστουργηματικές σκηνές ή οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών... απλά αρκετά επεισόδια ήταν κάπως βαρετά και αδιάφορα (σε σχέση με αυτά των προηγούμενων σεζόν)! Θα προτιμούσα να έπαιρναν τα καλύτερα στοιχεία τους, να τα έβαζαν όλα στην 4η σεζόν και να τελείωνε εκεί η σειρά! Όσο για το αμφιλεγόμενο φινάλε (μαζί με του LOST πρέπει να είναι τα 2 πιο αμφιλεγόμενα στην τηλεοπτική ιστορία)... άλλοι το λάτρεψαν και το θεωρούν ως ένα απ΄τα καλύτερα που μας έχει δώσει ποτέ σειρά και άλλοι το μίσησαν. Προσωπικά δεν μου άρεσε, αλλά δεν το μίσησα γιατί το είχα δει πριν κάνα 2 χρόνια στο youtube και ήμουν προετοιμασμένος (διαφορετικά ακόμα θα σιχτίριαζα)... Πάντως είναι τόσο ανοιχτό που μου φάνηκε τελείως ξενέρωτο κι αδιάφορο... μοιάζει με φάρσα του Andy Kaufman και ίσως γι'αυτό να το λάτρεψαν αυτοί που το λάτρεψαν (ή απλά για να το παίξουν και καλά "προοδευτικοί" και "ανοιχτόμυαλοι" - ότι δεν είναι σαν κι εμάς τους κοινούς θνητούς που δεν εκτιμήσαμε το μεγαλειώδες αυτό φινάλε) και από μία άποψη το καταλαβαίνω, αλλά για μένα δεν ταίριαζε στην συγκεκριμένη σειρά. Το καλύτερο που θα μπορούσα να σκεφτώ αυτή τη στιγμή είναι να τελείωνε με τον ντροπιαστικό θάνατο του Soprano (ας πούμε να πήγαινε να πάρει την εφημερίδα του - όπως έκανε κάθε πρωί - να σκόνταφτε και να έπεφτε με το κεφάλι ή κάτι ακόμα πιο γελοίο)... Όπως και να'χει μιλάμε για μία από τις καλύτερες, σημαντικότερες και ποιοτικότερες σειρές όλων των εποχών και το ότι δεν ξετρελάθηκα τόσο με τις 3 τελευταίες σεζόν και με το φινάλε, δεν αλλάζει τίποτα.

Προσωπική αξιολόγηση σειράς: 9.5/10

Υ.Γ. τώρα σειρά έχει το Deadwood (και μετά το Oz)...