Αφίσες: Shutter Island, 2012, Saw VI, A Nightmare on Elm Street






Short Film: Rendezvous with Rama - Παραλίγο "Κανονική" Ταινία...



1.ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:
Το Rendezvous with Rama είναι βιβλίο του συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Arthur C.Clarke (2001: A Space Odyssey) που πρωτοεκδόθηκε το 1972. Η πλοκή του διαδραματίζεται τον 22ο αιώνα όπου ένα 50 χλμ κυλινδρικό εξωγήινο διαστημόπλοιο εισέρχεται στο Ηλιακό μας Σύστημα και μια ομάδα γήινων αστροναυτών προσπαθεί να εξερευνήσει τα μυστήριά του.
Από τη στιγμή της κυκλοφορίας του... κέρδισε βραβεία Hugo και Nebula κι έχει χαρακτηριστεί ως ένας απ΄τους ακρογωνιαίους λίθους της βιβλιογραφίας του Clarke. Θεωρείται "κλασική επιστημονική φαντασία" και για πολλούς αναγνώστες αποτελεί ένα απ΄τα δυσκολότερα κείμενα του είδους του...

2.ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ:
Απ΄τις αρχές του 2000 μέχρι πριν από 1-2 χρόνια περίπου, ο Morgan Freeman (μέσω της εταιρείας παραγωγής του) προσπαθούσε να υλοποιήσει την κινηματογραφική εκδοχή του βιβλίου. Γρήγορα (γύρω στο 2001 δηλαδή) και ο
David Fincher έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να σκηνοθετήσει την ταινία. Δυστυχώς όμως οι μακροχρόνιες προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό. Είχαν περάσει 7-8 χρόνια και δεν είχαν ακόμα ένα ολοκληρωμένο σενάριο στα χέρια τους κι εκτός αυτού, η εταιρεία του Freeman δεν μπορούσε να σηκώσει στις πλάτες της μια τόσο μεγάλη παραγωγή. Έτσι, το 2008 ο Fincher ανακοίνωσε πως το πιθανότερο είναι να μη πραγματοποιηθεί ποτέ η συγκεκριμένη ταινία... τουλάχιστον όχι με αυτόν και τον Freeman ως βασικούς συντελεστές.

3.Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠ΄ΤΗΝ (ΠΟΛΥ) ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑ:
Πάντως το 2001 (ακριβώς στις αρχές των προσπαθειών των Freeman και Fincher δηλαδή), ένας φιλόδοξος και ταλαντούχος φοιτητής καλών τεχνών, ο Aaron M.Ross, άρχισε να σκηνοθετεί τη δική του (πολύ) μικρού μήκους εκδοχή του βιβλίου και μέσα σε ένα χρόνο περίπου την ολοκλήρωσε και το αποτέλεσμα όπως είδατε (ελπίζω)... είναι αριστουργηματικό το λιγότερο. Οι στολές των αστροναυτών που βλέπουμε στο video δεν είναι έξι, αλλά μόλις μία και μάλιστα νοικιασμένη απ΄την Warner (είναι απ΄την ταινία Red Planet κανονικά) για 200 δολ. την ημέρα και την φορούσαν ένας-ένας με τη σειρά!!! Βέβαια το φιλμ έχει πολλά δάνεια απ΄την "
Οδύσσεια του Διαστήματος" του Kubrick, αλλά μιας κι ανήκουν και τα δύο στον ίδιο συγγραφέα, δικαιολογείται... Από τότε μέχρι σήμερα ο Ross δεν έχει ξανασκηνοθετήσει, αλλά συμμετείχε με διάφορους τρόπους... στην δημιουργία των ταινιών: Robots, Horton Hears a Who και Ice Age 2 και 3.

ΥΓ: Δεν ξέρω πως, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί η δυνατότητα στον Fincher να πραγματοποιήσει το προσωπικό του όραμα και μάλιστα άμεσα. Αν ένας "απλός" φοιτητής μπόρεσε και δημιούργησε ένα τόσο άρτιο δείγμα ταινίας, τότε ο Fincher θα κάνει το λιγότερο θαύματα... Στην τελική, αν δεν γίνεται διαφορετικά, ας το δώσουν και στον ίδιο τον Ross!!!

Scorsese's The Key to Reserva


Πρόκειται για μια αριστουργηματική διαφήμιση (κρασιού) μεγάλου μήκους που σκηνοθέτησε το 2007 o Scorsese ως φόρο τιμής στον Hitchcock... Το 3,5 σελίδων προσχέδιο σεναρίου με τον πρωτότυπο τίτλο "The Key to Reserva" που τόσο καλά φυλάσσει ο Scorsese ως κόρη οφθαλμού... δυστυχώς δεν υπάρχει στ'αλήθεια (αν και πολλοί από μας θα το ευχόμασταν).

Κατά τη διάρκεια των 8,5 λεπτών της διαφήμισης θα βρείτε αναφορές σε αρκετές ταινίες του Hitchcock όπως: Spellbound (η αφίσα στην αρχή), North by Northwest (ο τίτλος αρχής, αλλά και το μουσικό σκορ που παίζει η ορχήστρα), Young and Innocent (μόλις αρχίζει το film, κάνει zoom-out στον βιολιστή-αντί για τον "ντράμερ"...), The Man Who Knew Too Much (προφανέστατη αναφορά που δεσπόζει καθ' όλη τη διάρκεια του film... και μόνο που βρισκόμαστε σε όπερα και η σκηνή τελειώνει με πτώση από μπαλκόνι...), Notorious (το κλειδί), Vertigo (το κόκκινο φλας της φωτογραφικής κάμερας σαν τις πολύχρωμες αναλαμπές του James Stewart), The Birds (...τα πουλιά στο τέλος!!!). Αν εντοπίσετε καμία άλλη αναφορά να μου... γράψετε μήνυμα!!!

ΥΓ: Σε περίπτωση που δεν παίζει... μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

Short Film: The Ark



ΥΓ: Δείτε το μέχρι το τέλος...

Pixar Short Films: For The Birds & Lifted



Σίγουρα θα το έχετε ξαναδεί, αλλά όχι σε High Definition...



Υπάρχει και στα extra του Ratatouille...