Οι Προτεινόμενες Ταινίες Της Εβδομάδας 1/11-7/11

Tôkyô monogatari
Πέμπτη, 22:00-ΒΟΥΛΗ

(Διάρκεια: 136', Λήξη: 24:20)

Σκηνοθεσία: Yasujiro Ozu

"Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, που ζει στην επαρχία, αποφασίζει να επισκεφθεί τα παιδιά του που ζουν στο Τόκιο. Ο Shukishi και η Tomi Hirayama ξεκινούν γεμάτοι χαρά για τη συνάντηση με τα παιδιά τους. Όταν φθάνουν όμως στο Τόκιο, διαπιστώνουν ότι τα παιδιά τους είναι πολύ απασχολημένα και δεν μπορούν να τους αφιερώσουν χρόνο από την καθημερινότητά τους. Οι ηλικιωμένοι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με την αδιαφορία, την αγνωμοσύνη και τον εγωισμό και η ταινία μετατρέπεται σε μια συγκλονιστική, υπόκωφα σπαρακτική ελεγεία πάνω στο πέρασμα του χρόνου και την αναπόφευκτη σύγκρουση ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο. Γυρισμένη τη δεκαετία του 1950 η ιαπωνική ταινία έγινε γνωστή στη Δύση εννιά χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού της, δηλαδή το 1963." Η μοναδική ταινία (για άλλη μια φορά) που έχω δει από τις 3 προτεινόμενες αυτής της εβδομάδας.

Kumonosu-jou
Παρασκευή, 22:30-ΒΟΥΛΗ
(Διάρκεια: 110', Λήξη: 24:25)
Σκηνοθεσία: Akira Kurosawa

"Ενας αδίστακτος, φιλόδοξος άρχοντας, ο στρατηγός Taketori Washizu, υποκινούμενος από τη γυναίκα του, βάφει τα χέρια του με αίμα προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια προφητεία, σύμφωνα με την οποία εκείνος θα γίνει Αυτοκράτορας... Η απληστία τον τυφλώνει, τα εγκλήματα συνεχίζονται για τη διατήρηση της εξουσίας, χωρίς ο ήρωας να συνειδητοποιεί ότι απεργάζεται την αυτοκαταστροφή του. Η ταινία είναι βασισμένη στον Macbeth του Shakespeare και αποτελεί μια από τις καλύτερες δουλειές του Akira Kurosawa."

Aleksandr Nevskiy
Σάββατο, 22:30-
ΒΟΥΛΗ
(Διάρκεια 112', Λήξη: 24:25)

Σκηνοθεσία:
Sergei M. Eisenstein

"Στη Ρωσία του 13ου αιώνα, ο πρίγκιπας Aleksandr Nevsky ηγείται της αντίστασης κατά της εισβολής των αιμοβόρων Τευτόνων Ιπποτών. Αφού ενισχύει το εξασθενημένο ηθικό του λαού, στήνει παγίδα στον εχθρό, παρασύροντάς τον με το βαρύ οπλισμό του στην παγωμένη λίμνη Τσουντ, η οποία γίνεται τάφος τους. Αν και γυρισμένη μέσα στα πλαίσια του σοσιαλιστικού ρεαλισμού και του μοντέλου του θετικού ήρωα, η ταινία του Eisenstein δεν είναι μια απλή αγιογραφία ενός εθνικού ήρωα της Ρωσίας, αλλά μια σινέ-όπερα. Ο σκηνοθέτης ζήτησε από το διάσημο συνθέτη Serge Prokofiev να γράψει πρώτα τη μουσική και στη συνέχεια δούλεψε πάνω στα πλάνα και το ρυθμό της ταινίας ως να είχε να κάνει με μια φιλμο-μουσική παρτιτούρα."

Άλλες Επιλογές:
ΔΕΥΤΕΡΑ: The Last Valley (ΕΤ1, 21:00)
ΤΕΤΑΡΤΗ: North Country (Star, 21:00)
ΠΕΜΠΤΗ: V for Vendetta (Star, 21:00)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Gangs of New York (Star, 21:00), Frenzy (Alter 2:15)
ΣΑΒΒΑΤΟ: Sea of Love (Alpha, 23:00), Malena (ET3, 24:30)

Soy Cuba-Funeral



Τελικά ο Superman ήταν Ρώσος σκηνοθέτης (Mikhail Kalatozov)...

CineMonth - October (2009)


ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ (9.5/10):















ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ (8.5/10, 8.5/10, 8/10 & 8/10):