Homeland 1x12 - Marine One [Season Finale]



Άλλη μια καθυστερημένη ανάρτηση (αυτή τη φορά δεν ταιριάζει στην σειρά βέβαια:p), αλλά δεν γινόταν διαφορετικά... Λοιπόν οι σημαντικότερες εξελίξεις του season finale της καλύτερης σειράς του Showtime, ήταν οι εξής:

- Ο Nicholas Brody στην καταπληκτική εναρκτήρια σκηνή του επεισοδίου, μπροστά στην βιντεοκάμερά του, εξομολογήθηκε τα εξής: "As a Marine, I swore an oath to defend the United States of America against enemies, both foreign and domestic. My action today is against such domestic enemies. The Vice President and members of his national security team, who I know to be liars and war criminals, responsible for atrocities they were never held accountable for. This is about justice for 82 children whose deaths were never acknowledged and whose murder is a stain on the soul of this nation" (μου θύμισαν λίγο από Jack Bauer τα λόγια του). Τώρα ότι και να πω για την ερμηνεία του Damian Lewis θα είναι λίγο κι αν δεν υπήρχε ο τιτάνας Brian Cranston (Breaking Bad) θα τον υποστήριζα με χίλια τόσο για τις Χρυσές Σφαίρες, όσο και για τα EMMY. Πάντως σίγουρα αυτό το βίντεο-ντοκουμέντο θα μας απασχολήσει και στην 2η σεζόν της σειράς...


- Η Carrie μετά τα γεγονότα του τελευταίου επεισοδίου είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση! Δεν είναι μόνο η διπολική διαταραχή... είναι κι ερωτευμένη με τον άνθρωπο που υποπτεύεται ως απειλή για τη χώρα της! Πάντως σε αντίθεση με τον Lewis, Claire Danes έχει την υποστήριξή μου για ΟΛΑ τα βραβεία. Με διαφορά η καλύτερη γυναικεία ερμηνεία που είδα φέτος σε δραματική σειρά. Απλά ΤΕΛΕΙΑ!!!

- Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο να δεχτείς πως κάποιος δικός σου είναι "κακός" (εξαρτάται από ποια σκοπιά το βλέπει ο καθένας), αλλά είμαι σίγουρος πως η κόρη του Brody, Dana, έχει αρκετές υποψίες για τον μουσουλμάνο πατέρα της κι ας μην βοήθησε άμεσα την Carrie (λογικά θα το κάνει στην επόμενη σεζόν)... Άλλωστε προσπάθησε να τον μεταπείσει για να μην πάει να συναντήσει τον αντιπρόεδρο...

- Πανέξυπνο το σχέδιο της επίθεσης των δύο πεζοναυτών (ασχέτως αν ο Brody δεν το έφερε εις πέρας)! Τελικά ο ρόλος του Tom Walker ήταν να προκαλέσει πανικό έτσι ώστε να περάσει ανενόχλητος απ΄το σύστημα ασφαλείας ο Brody... Ήταν ο τέλειος αντιπερισπασμός με λίγα λόγια (α ρε τεράστιε Howard Gordon)...!!! Τελικά ο Brody βρέθηκε στο ίδιο δωματιάκι με τον Αντιπρόεδρο, το επιτελείο του και τους λοιπούς αξιωματούχους, γύρισε τον διακόπτη του εκρηκτικού γιλέκου του, αλλά *μπαμ* δεν έγινε (στην 2η προσπάθεια τον πρόλαβε η κόρη του έπειτα από την επίσκεψη της Carrie και τον μετέπεισε)! Πάντως στην συγκεκριμένη σκηνή δεν είχα αγωνία γιατί ήξερα πως θα παίζει και στην 2η σεζόν ο Damian Lewis, αλλά μου άρεσε που προσπάθησε να ενεργοποιήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που φορούσε (κι ας μπλόκαρε - τουλάχιστον δεν κιότεψε)...


- Ο Saul έχει λίγο "jack-bauer-κοχόνες" (στη σκηνή της αντιπαράθεσής του με τον αντιπρόεδρο αναφέρομαι όπου τον εκβίασε με κάτι dvd)...!!! Παρεμπιπτόντως εξαιρετική και η ερμηνεία του Mandy Patinkin σε όλα τα επεισόδια της σειράς!

- Ο Brody σκοτώνει εν ψυχρώ τον Walker ύστερα από προτροπή του αρχιτρομοκράτη Abu Nazir (του το ζήτησε ως επίδειξη της υπακοής του), ο οποίος συμφώνησε με το νέο σχέδιο του Brody, λέγοντας "Why kill a man when you can kill an idea?" (αυτές είναι ατάκες, όχι οι βλακείες που ακούγονται στη σειρούλα του Showtime:p)...!!!

- Στο τέλος η απεγνωσμένη Carrie αποφάσισε να κάνει θεραπεία με ηλεκτροσόκ για να μην χειροτερέψει κι άλλο η κατάστασή της παρόλο που γνώριζε πως μία από τις παρενέργειες είναι και η προσωρινή απώλεια μνήμης! Και η καημένη μέχρι και την τελευταία στιγμή, όταν μετρούσε αντίστροφα μέχρι να ενεργήσει η αναισθησία... στο μυαλό της είχε τον Brondy... κι έτσι της ήρθε η αναλαμπή: Γνώριζε τον γιο του Nazir (μόνο που στην αρχή της 2ης σεζόν δεν θα το θυμάται, αλλά ευτυχώς το άκουσε και η αδερφή της).


Ξεκάθαρα πράγματα, πρόκειται για την καλύτερη νέα σειρά του 2011 (σαν σύνολο μου άρεσε περισσότερο απ΄το υπερτιμημένο Game of Thrones) και είναι απολύτως λογικό μιας και είναι δημιούργημα του Howard Gordon και του Alex Gansa (24 και X-Files)... Είναι σαν ένα πιο ρεαλιστικό-"σοβαρό" (αλλά και υποτονικό-νωχελικό) 24, δίνει περισσότερο χρόνο στους χαρακτήρες να αναπνεύσουν μέσα από πιο ήπιων τόνων σκηνές, αλλά από την άλλη δεν έχει την αγωνία, την ένταση, τις ανατροπές, τη δράση, το δράμα και γενικότερα τα γαμάτα σκηνικά της 24άρας που σε έκαναν να τρέμεις και να νιώθεις το σαγόνι σου να πέφτει στο πάτωμα, να ανεβαίνει ξανά στη θέση του, να ξαναπέφτει και τούμπαλιν...!!!

Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στο Homeland (τελικά όντως είχε αρκετά στοιχεία από The Manchurian Candidate) είναι οι ατάκες (εξαιρετικές όπως και στο 24) και κυρίως οι χαρακτήρες του (και οι ερμηνείες των ηθοποιών φυσικά)! Ειδικά η Carrie (και ο Saul σε μικρότερο βαθμό) έχει λίγο από την εντιμότητα και ακεραιότητα του χαρακτήρα του Jack Bauer! Παλεύει με νύχια και με δόντια να πετύχει τον σκοπό της... είναι διατεθειμένη να θυσιάσει την προσωπική της ζωή για να το καταφέρει κι αυτό είναι κάτι που εκτιμώ πάρα πολύ σε έναν χαρακτήρα, γιατί παρά τα ελαττώματά τους (σίγουρα δεν είναι ούτε τέλειοι, ούτε "άγιοι"), είναι αυτοί οι άνθρωποι που ξεχωρίζουν απ΄τον μέσο όρο του ωχαδερφισμού... Είναι άνθρωποι που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον συνάνθρωπό τους και θα κάνουν ότι περνά απ΄το χέρι τους για την ευημερία του κοινωνικού συνόλου!


Λογικά στη 2η σεζόν η τρομοκρατία θα "παιχτεί" περισσότερο σε πολιτικό επίπεδο μιας και ο μέχρι πρότινος λοχίας Brody, θα είναι ο γερουσιαστής Brody και θα κινεί τα νήματα της πολιτικής σκηνής για λογαριασμό του Nazir, ενώ η Carrie θα παλεύει να συνέλθει και να μαζέψει τα κομμάτια της... έως ότου αρχίσει να υποπτεύεται από την αρχή τον άνδρα που αγαπά.
| tv.com | tvguide | ew |

Προσωπική αξιολόγηση επεισοδίου: 9/10
Προσωπική αξιολόγηση σεζόν: 8.5/10