Dexter 6x12 - This is the Way the Overrated Lion Jumps the Poor Shark all Over Again!



Καθυστερημένη ανάρτηση αλλά ξέρω πως όλοι την περιμένατε πως και πως (όπως πάντα άλλωστε:p)... κι αν το καλοσκεφτείτε ταιριάζει απόλυτα στον καθυστερημένο χαρακτήρα και στην 6η σεζόν της σειράς... Πρόκειται για μία από τις χειρότερες σεζόν που έχω δει από κάθε σειρά και σε αρκετά επεισόδια έπιασε τα κατώτερα επίπεδα των Prison Break, Heroes, Alias, True Blood, V, The Event και FlashForward! (όχι ότι η 5η ήταν πολύ καλύτερη - ΔΕΝ ήταν) Λοιπόν θα σχολιάσω τα καλύτερα (ΠΑΝΤΑ είμαι αντικειμενικός) και κυρίως τα χειρότερα σημεία του season finale (μιας και αναμφισβήτητα αυτά ήταν τα περισσότερα):

1. Όλως περιέργως το επεισόδιο ξεκίνησε με μία πολύ καλή "open water" σκηνή στην οποία ο Dexter αντί να αμπελοφιλοσοφεί, είπε μία από τις καλύτερες ατάκες της σεζόν (και ταυτόχρονα και της σειράς): "It's wrong what people say about dying. I'm not flashing back over my life. Over the lives I've taken. I'm thinking about the life I'll miss" (μια φορά στα 24.000 χρόνια λέει τέτοιες ατάκες βέβαια).

2. Βέβαια αμέσως μετά που τον περιμάζεψαν κάτι λαθρομετανάστες, μία του είπε "God is looking after you" και ο ηλίθιος την κοίταξε σαν να είχε επιφοίτηση εκείνη τη στιγμή και το βλέμμα του έλεγε "WOW, ΚΑΛΛΛΑ ΛΕΕΙ ΡΕ ΜΑΛΛΛΑΚΑ!" (#SalonikaStyleModeOn)... Ε μετά τους έσωσε ο "ήρωας" απ΄τον κακό πειρατή που τους μετέφερε... και κολυμπώντας, βγήκαν όλοι μαζί στην ακτή (λιμενικό δεν υπήρχε φυσικά)!

3. Μπατιστο-αδερφή: "You must be exhausted" Dexter: "Mostly I feel dum" (διόρθωση: δεν "αισθάνεσαι". ΕΙΣΑΙ βλάκας.)


4. ΟΛΕΣ οι σκηνές της Debra με τον Dexter ή την ψυχολόγο, ήταν ΤΕΛΕΙΩΣ γελοίες και οι περισσότερες ατάκες της για γέλια και για κλάματα (π.χ. "It's like I've always been looking for someone like Dexter, or someone who's the opposite of Dexter, as a way to avoid the fact that I'm in love with him"). Το ίδιο ισχύει και για τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών βέβαια... Εντάξει, μπορεί να μην είναι βιολογικά (εξ αίματος) αδέρφια, αλλά μεγάλωσαν ως τέτοια και το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις και στην πραγματικότητα έχει συμβεί κάτι τέτοιο... δεν σημαίνει πως είναι ότι καλύτερο είχαν να κάνουν με τους χαρακτήρες της σειράς οι σεναριογράφοι... (αλλά 5χρονα είναι οπότε δικαιολογούνται ως ένα βαθμό)

5. Πόσο βολικό ήταν που στη σκηνή του εγκλήματος δεν μπήκε κανείς μέσα στο σπίτι να ελέγξει το χώρο και όλοι περίμεναν καρτερικά να πάει ο ειδικός (το "τσακάλι" ο Δέχτερ μωρέ)...!!! Δεν θυμάμαι άλλη φορά να έγινε κάτι τέτοιο (και δεν έγινε άλλη φορά - και βέβαια ήταν η πρώτη φορά που υπήρχε πίνακας με την σκατόφατσά του)... Κι επίσης ΠΟΣΟ ακόμα πιο βολικό που δεν τον άκουσε ΚΑΝΕΙΣ όταν κατέστρεφε την προσωπογραφία του με το μοναδικό αθόρυβο σφυρί στον κόσμο;!;!; (ναι, κι όμως, αυτή η σειρά θεωρείται "σοβαρή" και "ποιοτικιά")


6. Ο Masuka-Yoda ήταν όλα τα λεφτά σε μία από τις ελάχιστες ηθελημένα αστείες σκηνές της σεζόν! (ο συγκεκριμένος χαρακτήρας έχει αρχίσει να με κουράζει με τα επαναλαμβανόμενα σεξιστικά "αστειάκια" του και ειδικά στους τελευταίους κύκλους σπάνια είναι πραγματικά αστείος)

7. Όταν η Debra έδειχνε στην ομάδα της τις εναέριες φωτογραφίες του ωκεάνιου "πύρινου δαχτυλιδιού" (πως τα λέω έτσι ο άτιμος!!!) και είπε πως η ακτοφυλακή δεν βρήκε κανένα πτώμα... ακούστηκε η σκέψη του Dexter: "Cause I'm right here"! WOW...!!! ΤΙ ΛΕ ΡΕ ΘΗΡΙΟ;!;!; ΑΛΗΘΕΙΑ;!;!; ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΝΕΝΑΣ...!!! Όπως πολύ εύστοχα έγραψε και το IGN στο "Why Dexter Needs to End", θα έπρεπε να το συνεχίσει ως εξής: "because Travis tried to kill me. Because he had me tied up in a boat. And I dove into the water before the boat exploded. And now I'm here in this room. And no one knows about it"... Για άλλη μια φορά οι δημιουργοί της σειράς μας περνάν για ΤΕΛΕΙΩΣ καθυστερημένους και μας κάνουν νιανιά και την πλέον προφανέστατη εξήγηση! Τους έχω ένα "νέο": ΔΕΝ είναι όλοι όσοι παρακολουθούν τη σειρά, καθυστερημένοι. ΌΣΟ παράξενο κι αν τους φαίνεται, πολλοί έχουν ανεπτυγμένη κριτική σκέψη (και σίγουρα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ΄τους ίδιους). Πάντως ειλικρινά δεν θυμάμαι άλλη σειρά που να έχει υποτιμήσει τόσο πολύ τη νοημοσύνη των θεατών της! (βέβαια ίσως να έχει να κάνει και με το target group της και γι'αυτό να αναγκάζονται να εξηγούν ΤΑ ΠΑΝΤΑ)

8. Αυτό που ο Δέχτερ καταλαβαίνει πάντα αυτό που δεν μπορούν όλοι οι υπόλοιποι, είναι απ΄τα πιο αστεία κλισέ της σειράς... Στην συγκεκριμένη περίπτωση ανακάλυψε τον "σωστό" ουρανοξύστη... Μιλάμε για παρεξηγημένη ιδιοφυία ρε...!!! ΧΑΑΧΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΧΑΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑ!!! Ένα δεύτερο κλισέ (απ΄τα άπειρα) είναι ότι η "πανέξυπνη" LaGuerta δεν πεθαίνει ΠΟΤΕ. Όπως και κανένας άλλος απ΄τους αχρείαστους κι αδιάφορους χαρακτήρες της σειράς. (εξαιρούνται ο Doakes και το Ριτάκι φυσικά - 2η και 4η σεζόν αντίστοιχα - τυχαίο; 24άρα για πάντα λέμε)


9. Επίσης πόσο γελοίο ήταν όταν ο βλάκας ο Travis (παρεμπιπτόντως για μένα δεν φταίει τόσο ο little Hanks, όσο οι σεναριογράφοι - αυτός έπαιξε απλά το ρόλο που είχε) βρήκε το δωμάτιο του Harrison και ΑΜΕΣΩΣ το μάτι του έπεσε στην αφίσα της παράστασης;!;!; Θα μου πείτε τόσες μλκς κάνουν, αυτό σε πείραξε; Όχι βέβαια, αλλά και πάλι ήταν γελοίο... δεν είχε μπει καν στο δωμάτιο και κατάλαβε που έπρεπε να πάει για να ολοκληρώσει το έργο του...!!! Αλήθεια κατάλαβε κανείς γιατί δεν απήγαγε λίγο νωρίτερα τον γιο του Dexter; Ήθελε να δει την παράσταση πρώτα; :P :/ Τέλοσπάντωνε... πήγε, πήρε τον μικρό (ενώ ο πανέξυπνος Δέχτερ ήταν 1-2 μέτρα πιο πέρα και μιλούσε στο τηλέφωνο με την Δέμπρα) και στην ταράτσα του ουρανοξύστη σκότωσε τον μοναδικό αστυνομικό που υπήρχε να τη φρουρεί ("λογικό"... ποιος ο λόγος να υπάρχουν από 2 φρουροί σε κάθε ουρανοξύστη; Ένας είναι υπεραρκετός! Άλλωστε αυτό ήταν και το πιο έντιμο... Ένας κακός δολοφόνος vs. έναν καλό αστυνομικούλη)... Τέλοσπάντωνε (Vol.2)... ο Σούπερ-Ρούλης κατάφερε και να σώσει τον γιο του (πάλι καλά που δεν τον σκότωσαν), αλλά και να μεταφέρει μέρα-μεσημέρι τον λιπόθυμο Travis απ΄την ταράτσα του ουρανοξύστη ως το αυτοκίνητό του χωρίς να τον πάρει χαμπάρι κανένας...!!! (είπαμε, αυτή η σειρά θεωρείται "σοβαρή" και "ποιοτικιά") Πάντως το πλάνο της έκλειψης ήταν απ΄τα πιο όμορφα της σεζόν!


10. Στην τελευταία σκηνή, στο καθιερωμένο τραπέζωμα του "μεγάλου κακού" της σεζόν (που'σαι ρε Trinity γαμώτο;!;!; #PerasmenaMegaleia)... ο Dexter είπε αρκετές "cheesy" ατάκες (όπως λέει και ο κάθε πρωτευουσιανο-χωριάτης πλέον), αλλά αυτή που ξεχώρισε και είχε πλάκα ήταν η εξής: "I am... a Father. A Son. A Serial Killer"! Και πάμε στο cliffhanger τώρα... Της πλάκας ήταν, τέρμα προβλέψιμο και λόγω της προσμονής... το πιο καμένο cliffhanger στην ιστορία των cliffhangers. H Δεμπρα βλέπει τον "αδερφούλη" της να δολοφονεί εν ψυχρώ τον Travis κι αυτός κλείνει την "θρησκευτική" σεζόν της σειράς με το εξόφθαλμα ταιριαστό (και γελοίο) "Oh God"! (τώρα τι δουλειά είχε τέτοια ώρα στην παλιο-εκκλησία είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και δεν μας αφορά προφανώς) Δεν λέω πως δεν έπρεπε να γίνει, αλλά πρόκειται για ένα σκηνικό που το περιμέναμε από την 1η σεζόν... που έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα (τουλάχιστον στην 5η σεζόν που είχαν πολύ καλύτερη ευκαιρία) και γι'αυτό πλέον έχω χάσει κάθε ενδιαφέρον για τις επερχόμενες εξελίξεις... Άσε που θα είναι τελείως προβλέψιμες κι αυτές... Λογικά η "πανέξυπνη" Debra θα προσπαθήσει να το δικαιολογήσει και να το θεωρήσει "στιγμιαίο ξέσπασμα" (όπως θα της το παρουσιάσει και ο Dexter δηλαδή)... θα τρέχει συνέχεια στην ψυχίατρό της και θα... κλαψομουνιάζεται... ε και στο τέλος θα συγχωρέσει τον πολυαγαπημένο της "αδερφούλη" και θα καλύπτει τις δολοφονίες του (ειδικά αν μοιράζονται και το ίδιο κρεβάτι)... ΤΟΣΟ γαμάτη θα είναι και η επόμενη σεζόν...!!! Α ναι... θα'χουμε και την συνέχεια από την πιο-αδιάφορη-πεθαίνεις ιστορία του Louis ρε (κάτι μου λέει πως θα'ναι γελοία και "πρωτότυπη")...!!! Όπως καταλάβατε τα "καλύτερα" έπονται... ΟΥΑΟΥ ε;


Υ.Γ. αναμφισβήτητα η σεζόν είχε γαμάτο trailer, αλλά για άλλη μια φορά αποδείχτηκε περίτρανα πως γαμάτο trailer δεν σημαίνει απαραίτητα και γαμάτη σεζόν. 1-2 σεναριακές ευκολίες μπορώ να τις δεχτώ αν βοηθούν να προχωρήσει πιο γρήγορα η ιστορία κι αν υπάρχουν και γαμάτες σκηνές, αλλά να μην υπάρχει καμία πραγματικά δυνατή σκηνή και ταυτόχρονα να υπάρχουν αμέτρητες σεναριακές ευκολίες σε κάθε επεισόδιο δεν το δέχομαι. Άσε που εδώ δεν μιλάμε για απλές σεναριακές ευκολίες, αλλά για σεναριακές ηλιθιότητες που γράφτηκαν από σεναριογράφους με IQ 5χρονων...!!! Όπως έγραψε και το tv.com: "if this season were well-written, I'd probably not even think about the existence of its writers. I'd be thinking about story, characters, ideas, and theories. But nope, all I'm left with now is the image of a group of fifth-graders playing Nerf basketball rather than doing their rewrites. Dear Showtime, can you upgrade to at least high schoolers next year?".

Πάντως χαίρομαι γιατί τώρα είναι περισσότερο εμφανές από κάθε άλλη φορά το αληθινό πρόσωπο της υπερτιμημένης σειράς. Όλα αυτά τα ελαττώματα (βλ. αμπελοφιλοσοφημένα quotes, ηλίθιοι-αδιάφοροι-σπαστικοί χαρακτήρες, ενοχλητικό-επεξηγηματικό voice-over, χαζές-προβλέψιμες-γελοίες εξελίξεις, σεναριακές ευκολίες... κλπ-κλπ) υπήρχαν από την αρχή, απλά τώρα μεγιστοποιήθηκαν και είναι πιο ευδιάκριτα από ποτέ. Δεν βοηθά και το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχουν κακοί σαν τον Trinity (ή έστω σαν τον Rudy) για να μας κάνουν να ξεχνιόμαστε και να μη δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα μειονεκτήματα... 2 πραγματικά κακές σεζόν στη σειρά, η μία χειρότερη από την προηγούμενη και δεν νομίζω στις 2 τελευταίες να δούμε ψυχασθενείς δολοφόνους σαν αυτόν της 4ης... Με λίγα λόγια ότι καλό είχε να μας δώσει αυτή η σειρά μας το έχει δώσει προ πολλού και δυστυχώς ο κατήφορος θα συνεχιστεί για άλλα 2 χρόνια! Έτσι για να την ξεχειλώσουν ακόμα περισσότερο... μέχρι να αρμέξουν τελείως την παχιά αγελάδα του Showtime (πςςς... πως τα λέω έτσι!!!).

Προσωπική αξιολόγηση επεισοδίου: 4/10
Προσωπική αξιολόγηση σεζόν: 3/10
Προσωπική κατάταξη σεζόν: (πάρα πολύ καλή - λόγω Trinity φυσικά), (πολύ καλή - κυρίως λόγω Rudy, αλλά και λόγω πρωτότυπης θεματολογίας για σειρά), (απλά καλή), (μέτρια), (κακή) και (πολύ κακή).