Bruce Lee - The Ultimate Pop Icon!



Η δεκαετία του 80 μπορεί να ήταν η πιο κακόγουστη όλων των εποχών (κυρίως στη μόδα εντοπίζω το πρόβλημα), αλλά ταυτόχρονα ήταν και η τελευταία αθώα δεκαετία. Πέρα από τα καταπληκτικά παιδικά και τις σειρές που μας χάρισε (με πρώτη και καλύτερη τον MacGyver), ήταν η εποχή που πήραν φωτιά τα VHS στην Ελλάδα. Ειλικρινά δεν μπορώ να σας περιγράψω τη χαρά μου όταν ο πατέρας μου αγόρασε την πρώτη μας συσκευή βίντεο προς το τέλος της δεκαετίας... Μιλάμε το έλιωσα αυτό το βίντεο... Στάθης Ψάλτης, Rocky, Rambo, Σβατζενέγκερ (Σγουαρτσενέγκερ ή όπως αλλιώς προφέρεται να πάνε να τον πουν αλλού:p) και φυσικά Bruce Lee:



Ο Bruce Lee (γεννημένος Lee Jun-fan στις 27 Νοεμβρίου του 1940) ήταν ηθοποιός, δάσκαλος πολεμικών τεχνών, φιλόσοφος, σκηνοθέτης, παραγωγός ταινιών, σεναριογράφος και εμπνευστής και δημιουργός της πολεμικής τέχνης του Jeet Kune Do (The Way of the Intercepting Fist). Θεωρείται ευρέως ως ο επιδραστικότερος άνθρωπος των πολεμικών τεχνών της σύγχρονης εποχής, καθώς επίσης και πολιτιστικό σύμβολο.

Γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά από τα 3 μέχρι και το τέλος της εφηβείας του μεγάλωσε στο Χονγκ Κονγκ – τόπο καταγωγής των γονιών του. Μετά την ηλικία των 18, Ο Lee μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διεκδικήσει την αμερικανική υπηκοότητά του και ταυτόχρονα να μπορέσει να σπουδάσει. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που άρχισε να διδάσκει πολεμικές τέχνες – μια ασχολία η οποία σύντομα τον οδήγησε στα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά μονοπάτια που τον έκαναν παγκοσμίως διάσημο.



Στην αμερικάνικη τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε το 1966 στις σειρές Batman και Green Hornet όπου έγινε διάσημος στο ρόλο του Kato. Λίγα χρόνια αργότερα ήταν να πρωταγωνιστήσει στη σειρά Kung Fu (1972) αλλά τελικά ο ρόλος δόθηκε στον David Carradine.

Οι πέντε μεγάλου μήκους ταινίες, που γύρισε από το 1971 ως το 1973 στο Χονγκ Κονγκ και στο Hollywood, ήταν αυτές όμως που τον έκαναν παγκοσμίως διάσημο και τον μετέτρεψαν στο απόλυτο pop icon. Ο Bruce Lee εξύψωσε τις παραδοσιακές ταινίες πολεμικών τεχνών του Χονγκ Κονγκ σε νέα επίπεδα δημοτικότητας και προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα ενδιαφέροντος για τις κινέζικες πολεμικές τέχνες στη Δύση τη δεκαετία του 70. Είχε πλέον μετατραπεί σε εμβληματική φιγούρα για όλο τον κόσμο και φυσικά πρωτίστως για τους Κινέζους. Η κατεύθυνση και το ύφος των ταινιών του άλλαξε και επηρέασε τις πολεμικές τέχνες και τις ταινίες πολεμικών τεχνών στο Χονγκ Κονγκ και στον υπόλοιπο κόσμο. Φυσικά μιλάμε για τις εξής καρακάλτ ταινίες: The Big Boss (1971), Fist of Fury (1972), The Way of the Dragon (1972), το οποίο γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Lee, Enter the Dragon ( 1973) της Warner Bros και το The Game of Death (1978), τα γυρίσματα του οποίου ολοκληρώθηκαν 5 χρόνια μετά το θάνατο του πρωταγωνιστή του...



Στις 10 Μαΐου 1973, ενώ ο Lee έκανε μεταγλώττιση για την ταινία Enter the Dragon, ξαφνικά τον έπιασε έντονος πονοκέφαλος και κατέρρευσε στα Golden Harvest studios. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί διέγνωσαν εγκεφαλικό οίδημα. Τελικά κατάφεραν να μειώσουν το πρήξιμο, αλλά τα ίδια ακριβώς συμπτώματα επανελήφθησαν λίγο καιρό αργότερα και δυστυχώς αυτή τη φορά είχαν μοιραία αποτελέσματα. Στις 20 Ιουλίου του 1973, ο Lee επισκέφθηκε την ηθοποιό Betty Ting Pei στο διαμέρισμά της για να συζητήσουν το ρόλο της στο The Game of Death. Κάποια στιγμή τον έπιασε και πάλι έντονος πονοκέφαλος, η Ting Pei του έδωσε ένα παυσίπονο και ξάπλωσε στο κρεβάτι της για να ξεκουραστεί. Αυτό ήταν, ο Bruce Lee δεν ξύπνησε ποτέ ξανά.



Κάποιοι λένε ότι η αυτοψία έδειξε πως το συγκεκριμένο παυσίπονο (Equagesic) επέφερε αλλεργία στο 32χρονο ίνδαλμα με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός του να πρηστεί και να διογκωθεί θανάσιμα. Κάποιοι άλλοι λένε πως ο σταρ πέθανε από αλλεργική αντίδραση στη μαριχουάνα που σύμφωνα με την νεκροψία βρέθηκε στον οργανισμό του. Τελικά οι γιατροί χαρακτήρισαν το περιστατικό ως "θάνατο εξ αμελείας".

Η σύζυγος του Lee, Linda, επέστρεψε στην γενέτειρά της, το Σηάτλ, όπου έγινε και η ταφή του εκλιπόντος, στο νεκροταφείο Lakeview. Στην κηδεία, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου 1973, παρευρέθηκαν πολλοί διάσημοι μαθητές του όπως: Steve McQueen, James Coburn, Chuck Norris και George Lazenby.



Το status και ο πρόωρος θάνατος του Bruce Lee τροφοδότησαν πολλές θεωρίες συνομωσίας... συμπεριλαμβανομένης και της δολοφονίας του από τις τριάδες καθώς επίσης και μιας υποτιθέμενης κατάρας για τον ίδιο και την οικογένειά του. Μια άλλη θεωρία λέει πως ο ηθοποιός διατηρούσε παράνομο δεσμό με την Betty Ting Pei και ότι λίγους μήνες νωρίτερα αποφάσισε να την χωρίσει, αλλά αυτή αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και τελικά δεν χώρισαν... Μετά το θάνατό του Lee, γείτονας της Ting Pei επιβεβαίωσε σε κάποιον ρεπόρτερ πως ο αδικοχαμένος σταρ ήταν τακτικός επισκέπτης του συγκεκριμένου διαμερίσματος... Σύμφωνα με την ίδια φήμη, ο Lee δεν πέθανε στο συγκεκριμένο διαμέρισμα αλλά μεταφέρθηκε εκεί το πτώμα του μετά τον θάνατό του! Για χρόνια η Pei δεν απαντούσε στις κατηγορίες, το 1983 όμως, σε κάποιο ασιατικό τηλεοπτικό show που ήταν προσκεκλημένη, αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της λέγοντας πως ήταν απλά φίλοι και πως δεν θα του έκανε ποτέ κακό... To 1985, το περιοδικό Black Belt έγραψε πως ο θάνατος του Bruce Lee μπορεί να προκλήθηκε από "μια καθυστερημένη αντίδραση" σε ένα χτύπημα Dim Mak που δέχτηκε αρκετές εβδομάδες πριν από την πρώτη κατάρρευσή του!!! Παρομοίως κάποιοι συγγραφείς υποστήριξαν πως ο θάνατος του star μπορεί να οφείλεται σε "Vibrating Palm technique" (βλ. Dim Mak)!!! Ο καθένας είπε το μακρύ του και το κοντό του με λίγα λόγια...

20 χρόνια μετά τον θάνατο του Bruce Lee, δίπλα από τον τάφο του προστέθηκε και ο τάφος του γιου του, του επίσης αδικοχαμένου Brandon Lee (The Crow).


Αν ζούσε ακόμα στις μέρες μας ο Bruce Lee, θα ήταν κάπως έτσι:


Βέβαια έμεινε για πάντα αθάνατος κι αγέρωχος στη συλλογική μνήμη όλων των ανθρώπων που μεγάλωσαν (και θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν) με τις ταινίες του.



(το άγαλμά του στο Hong Kong)