The Walking Dead - Series Premiere!


Τα ζόμπι έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε αποκλειστικά στη μεγάλη οθόνη και είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια κανονική, υπερβίαιη, σοβαρή σειρά με νεκροζώντανους. Επίσης το γεγονός ότι προβάλλεται από το δίκτυο που μας χάρισε το Breaking Bad (νταξ... και το Mad Men – απλά δεν το βλέπω) κάνει ακόμα πιο δελεαστικό το όλο σχέδιο και φυσικά με δημιουργό τον Frank Darabont - σκηνοθέτη μεταξύ άλλων και του The Shawshank Redemption – πραγματικά δεν θα μπορούσε να πάει κάτι στραβά και όντως δεν πήγε.

Αλήθεια πόσες σειρές έχετε δει να ξεκινούν με τη δολοφονία ενός μικρού κοριτσιού που κρατά ένα αρκουδάκι; Εντάξει, μιλάμε για ζομποκοριτσάκι βέβαια, αλλά και πάλι... Και το καλό είναι πως αυτή η σκηνή δεν υπήρχε απλά για να μας σοκάρει, αλλά για να καταστήσει σαφές πως η σειρά Walking Dead θα είναι πιστή στο πνεύμα του ομότιτλου κόμικ. Για άλλη μια φορά το AMC, που μας έχει χαρίσει αρκετά άγρια Breaking Bad σκηνικά... αποδεικνύει πως δεν κωλώνει να πάρει ρίσκα (σιγά το ρίσκο δηλαδή – μιλάμε για σίγουρη επιτυχία, αλλά τέσπα). Οι τίτλοι αρχής μπορεί να μην είναι cool σαν τους fan-made, αλλά είναι απολύτως ταιριαστοί στο πνεύμα της σειράς:



Το πρώτο επεισόδιο λοιπόν ξεκινά με μια τρομακτικά γαμιστερή σκηνή όπου ο πρωταγωνιστής, ο αστυνομικός Rick Grimes (Andrew Lincoln) σκοτώνει ένα μικρό ζόμποπεριπατητή. Αμέσως μετά τους τίτλους αρχής η ιστορία αρχίζει σε μια π.ζ. (βλ. προ ζόμπι) εποχή όπου ύστερα από συμπλοκή με αγνώστου ταυτότητας κακοποιά στοιχεία, ο Rick τραυματίζεται και μετά από αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα ξυπνά σε δωμάτιο εγκαταλελειμμένου νοσοκομείου που έχει γεμίσει από πτώματα και νεκροζώντανους!!! Αφού εγκαταλείπει το νοσοκομείο, ο Rick επιστρέφει στο σπίτι του, αλλά εκεί δεν θα βρει κανέναν και πλέον θα προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει την οικογένειά του. Τελικά συναντά τον Morgan Jones και τον μικρό γιο του (ο οποίος τον χτύπα στο κεφάλι για καλό και για κακό...) και παίρνουμε μια πρώτη γεύση του πως αντιμετωπίζει κάποιος ένα αγαπημένο του πρόσωπο που έχει μετατραπεί σε ζόμπι (κλασικά... από μακριά κι αγαπημένοι). Ο Morgan διατηρεί ορισμένες ηθικές αρχές και με αυτές προσπαθεί να γαλουχήσει το γιο του. Ακόμα και όταν αποφασίζει να χαρίσει τη λύτρωση στην απέθαντη σύζυγό του, δεν μπορεί να τραβήξει τη σκανδάλη... Για μένα αυτή είναι η πιο δυνατή σκηνή του επεισοδίου όπου οι δύο ήρωες σκότωναν ζόμπι, όχι για να σωθούν, αλλά για να τα σώσουν... Από οίκτο δηλαδή... Απλά υπερτέλεια σκηνάρα:



Αργότερα, προς το τέλος του επεισοδίου, ο Rick αποφασίζει να πάει στην κατεστραμμένη Ατλάντα καβάλα σ’άλογο (δεν είναι βενζινοκίνητο:p). Εκεί όμως θα τον περιμένουν ορδές περιπατητών... Σίγουρα μιλάμε για τον βασικό χαρακτήρα της σειράς, δεν υπήρχε περίπτωση να μην επιβιώσει... Ωστόσο τα τελευταία λεπτά μας επιφύλασσαν και ένταση και κλειστοφοβία. Ο πιλότος του Walking Dead είναι με διαφορά η καλύτερη τηλεοπτική πρεμιέρα της σεζόν!!! Επιτέλους μια σειρά που με κέρδισε με το καλημέρα!!! Μια σειρά που δεν στηρίζεται ΚΥΡΙΩΣ στην εντυπωσιακή σκηνογραφία της (βλ. Boardwalk Empire) αλλά στους χαρακτήρες, στην ευάλωτη ψυχοσύνθεσή τους και στις εξαιρετικές ερμηνείες όλων των πρωταγωνιστών (κυρίως του Andrew Lincoln). Έχει απίστευτο ενδιαφέρον να βλέπεις πως αντιδρούν οι άνθρωποι κάτω από αντίξοες συνθήκες... όταν δεν υφίστανται πλέον κανόνες και η επιβίωση είναι το παν... Το βασικότερο προτέρημα του Walking Dead δεν είναι η ωμή βία (που έχει μπόλικη), ούτε και τα ζόμπι (κι απ’αυτά έχει μπόλικα:p)... αλλά το γεγονός πως ΔΕΝ είναι μια σειρά για ζόμπι, αλλά μια σειρά για τους ανθρώπους που προσπαθούν να επιζήσουν ανάμεσα σε αυτά... καθώς επίσης και του τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Με λίγα λόγια είναι για ανθρώπους που εξαναγκάζονται να ζήσουν τελείως απάνθρωπες καταστάσεις. Πρόκειται για ένα βαθύτατα ανθρωποκεντρικό δράμα χαρακτήρων που απλά έχει το ζομπομακγκάφιν (παρεμπιπτόντως το μακιγιάζ των ζόμπι είναι καταπληκτικό και ανατριχιαστικά αληθοφανές)...!!! Το Walking Dead μόλις ξεκίνησε λοιπόν και ξεκίνησε δυνατά (από κάθε άποψη). Βέβαια η συνέχεια αναμένεται ακόμα καλύτερη:

ΥΓ: Πάντως έχω απορία για το πώς οδηγήθηκε σε αυτό το σημείο η ανθρωπότητα... πως ζωντάνεψαν οι νεκροί; Άραγε έχει δοθεί εξήγηση στο κόμικ;!;!;
[amc]