Martin Scorsese's "Boardwalk Empire"!!!



H νέα σειρά του HBO, Boardwalk Empire, διαδραματίζεται στο Atlantic City και μας αφηγείται την ιστορία των γκάνγκστερ την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης. Η ανασύσταση της εποχής είναι μοναδική και αγγίζει κινηματογραφικά επίπεδα που θα ζήλευαν ακόμα και χολιγουντιανές παραγωγές… Με προϋπολογισμό γύρω στα 20 εκατομμύρια δολάρια, οι δημιουργοί της σειράς έδωσαν προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια και αυτό φάνηκε σε κάθε δέκατο του δευτερολέπτου.

Το πρώτο επεισόδιο μας συστήνει τους χαρακτήρες και ακολουθεί τη διαδρομή τους… Ο Enoch "Nucky" Thompson εκτός από αξιοσέβαστος θησαυροφύλακας και καλόκαρδος άνθρωπος που χαίρει σεβασμού από την πλειοψηφία του κόσμου, είναι και διεφθαρμένος πολιτικός (όλοι τους έτσι δεν είναι;) κι έχει διασυνδέσεις στον υπόκοσμο από τη Νέα Υόρκη ως το Σικάγο. Είναι αυτός που προμηθεύει με αλκοόλ σχεδόν τη μισή Αμερική. Είναι το αφεντικό του Atlantic City και προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο μπορεί τη νέα υπάρχουσα κατάσταση... Ο οδηγός-δεξί χέρι-προστατευόμενος του Nucky, ο James 'Jimmy' Darmody, επέστρεψε πρόσφατα από τον πόλεμο κι έχει τις δικές του φιλοδοξίες, αλλά το αφεντικό του ποτέ δεν κάθεται να τον πάρει στα σοβαρά και να ακούσει τι έχει να πει και κάποια στιγμή θα το μετανιώσει... Η Margaret Schroeder είναι μια φτωχή έγκυος μετανάστρια (3 σε 1:p) που την κακοποιεί ο άντρας της (λάθος, 4 σε 1). Τέλος, ο Nelson Van Alden είναι ένας θεοφοβούμενος πράκτορας του FBI που έχει βάλει στο μάτι τον Nucky και τις βρομοδουλειές του.

Στον ρόλο του Enoch "Nucky" Thompson ο Steve Buscemi που τον έχουμε συνηθίσει σε δεύτερους ρόλους στον κινηματογράφο (δεν θυμάμαι αν τον έχω δει να πρωταγωνιστεί σε κάποια ταινία). Τον οδηγό υποδύεται ο Michael Pitt που προβλέπεται να κλέψει την παράσταση στα επόμενα επεισόδια (αυτός μια μέρα θα γίνει μεγάλος και τρανός, να μου το θυμηθείτε)... και στον ρόλο του πράκτορα Nelson Van Alden βλέπουμε τον Michael Shannon (αυτόν μόνο εγώ τον βλέπω ως ιδανικό Joker;!;!;).

Όσοι έχουν δει Sopranos και Deadwood υποστηρίζουν πως η σειρά συνδυάζει στοιχεία κι από τις δύο αυτές σειρές (το έχω διαβάσει σε σχόλια-κριτικές σε ξένα sites), αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω μιας και δεν τις έχω δει ΑΚΟΜΑ…!!! Πάντως αναμφισβήτητα είναι ένας συναρπαστικός κόσμος για να επισκεφθεί κανείς, μια άλλη εποχή, τελείως ξένη με τη δική μας... και οι ερμηνείες των βασικών πρωταγωνιστών είναι λίγο-πολύ εξαιρετικές όλες τους (χωρίς να έχω εντυπωσιαστεί ιδιαίτερα πάντως).

Το σημαντικότερο προτέρημα της σειράς είναι ότι ενώ πρόκειται για τηλεοπτική σειρά μοιάζει κάλλιστα και με κινηματογραφική ταινία... λες και δεν υπάρχει καμία διαχωριστή γραμμή μεταξύ της μικρής και της μεγάλης οθόνης. Βέβαια, σε αντίθεση ίσως με τον κινηματογράφο, την τελευταία δεκαετία η αμερικάνικη τηλεόραση γνωρίζει τεράστια άνθιση και όσοι παρακολουθούμε αμερικάνικες σειρές το έχουμε διαπιστώσει πάρα πολλές φορές.

Κάτι ξέχασα να αναφέρω, αλλά τι;!;!; Α ναι μωρέ... ο σκηνοθέτης του πιλότου... ίσως να τον έχετε ακουστά κάποιοι από εσάς (οι πιο ψαγμένοι:p)... Το όνομα Scorsese σας θυμίζει κάτι; Το σλόγκαν λέει πως παντού υπάρχει ένας μύθος, αλλά από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος βρίσκεται πίσω από την σκηνοθεσία του πιλότου της σειράς, το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να μην είναι εξαιρετικό. Η στυλιζαρισμένη ωμή βία είναι σήμα κατατεθέν του σκηνοθέτη και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από το επεισόδιο... Με λίγα λόγια ο πιλότος της σειράς βροντοφωνάζει από χιλιόμετρα μακριά πως είναι σκορσέζικος.

Ο Scorsese μπορεί να σκηνοθέτησε τον πιλότο, αλλά κάποιοι άλλοι σκηνοθέτες συνέχισαν το έργο του... λέτε να κάνει μπαμ αυτή η αλλαγή;!;!; Μπόρεσαν άραγε να σταθούν στο σκηνοθετικό ύψος του καταξιωμένου προκατόχου τους και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σειράς ή θα μοιάζει με κακή αντιγραφή-απομίμηση; Δεν νομίζω να πήγε κάτι στραβά γιατί ο Scorsese παρέμεινε ως παραγωγός και είχαν και τον πιλότο ως προσχέδιο για το πώς πρέπει να μοιάζει η σειρά... Και στην τελική μιλάμε για το HBO που λάθη κάνει μία φορά στο τόσο (βλ. True Blood:p)...

Ανακεφαλαιώνοντας... από τον πιλότο θα θυμάμαι ότι έμοιαζε σαν ταινία, ότι είχε κορυφαία σκηνοθεσία, ανεπανάληπτη για το είδος της σειράς σκηνογραφία, ωραίους-έξυπνους-διασκεδαστικούς διαλόγους (π.χ "First rule of politics, never let the truth get in the way of a good story") και 2-3 σκηνικά ωμής βίας (βέβαια στον συγκεκριμένο τομέα θα χάσει από το Walking Dead). Πάντως για να είμαι ειλικρινής δεν ξετρελάθηκα με την πλοκή του επεισοδίου (=το πιο αδύναμο σημείο της πρεμιέρας), αλλά δικαιολογείται... Εντάξει, τώρα γνωρίσαμε τους βασικούς χαρακτήρες... ελπίζω από εδώ και πέρα οι εξελίξεις να είναι καταιγιστικές και άκρως ενδιαφέρουσες (θέλω να γίνει ο κακός χαμός, να αρχίσουν να αλληλοσκοτώνονται τα γκανγκστερόπουλα:p). Με λίγα λόγια δεν ξετρελάθηκα από το σύνολο... αλλά για αρχή ήταν πολύ καλό κι ελπίζω η συνέχεια να είναι ακόμα καλύτερη.