Oscars: Lost Moments in Time



2008 - Heath Ledger winning Best Supporting Actor Oscar® for "The Dark Knight"


Η συγκινητικότερη βράβευση ήταν ταυτόχρονα και 100% δίκαιη. Ο Ledger είναι το μεγαλύτερο αδικοχαμένο ταλέντο από την εποχή του James Dean. Δυστυχώς όμως η ταινία δεν ήταν καν υποψήφια (ενώ ήταν η καλύτερη ταινία της χρονιάς-κατά τη γνώμη μου πάντα)...!!!

2007 - Martin Scorsese winning an Oscar® for "The Departed"


Επιτέλους!!! Μπορεί να μην το πήρε για τις καλύτερες ταινίες του, αλλά έπρεπε να το πάρει (5 φορές το είχε χάσει και ειδικά τις 3 πρώτες... το άξιζε και με το παραπάνω!!!). Η ταινία πήρε και το μεγάλο βραβείο, αλλά θα προτιμούσα το Babel ή το Letters From Iwo Jima (ήταν και τα 2 υποψήφια)...

2005 - Clint Eastwood winning an Oscar® for "Million Dollar Baby"


Το είχε κερδίσει και για το Unforgiven, αλλά εδώ, ο Μέγας Eastwood το άξιζε περισσότερο από ποτέ. Το Million Dollar Baby κέρδισε και oscar καλύτερης ταινίας, Α γυναικείου ρόλου και Β αντρικού ρόλου. Μια φορά στο τόσο... τα oscars είναι δίκαια (αν και θα προτιμούσα να κέρδιζε και το Α ανδρικού ρόλου... αντί του "απλά" πολύ καλού Jamie Foxx, αλλά καθώς επίσης και για διασκευασμένο σενάριο αντί του "απλά" πολύ καλού Sideways, αλλά τέλος πάντων...) !!!

1993 - Al Pacino winning Best Actor Oscar® for "Scent of a Woman"


Στο παρελθόν είχε ακόμα καλύτερες στιγμές (ήταν άλλες 6 χρονιές υποψήφιος και στους Νονούς ειδικά το άξιζε ακόμα περισσότερο... Όπως το άξιζε και για το Scarface, αλλά η ταινία δεν είχε ούτε μία υποψηφιότητα στα oscars του 84!!!), αλλά καιρός ήταν να το πάρει και του άξιζε φυσικά...

1992 - Anthony Hopkins winning an Oscar® for "The Silence of the Lambs"


Αν δεν βρισκόταν ο Hannibal στο δρόμο, ο Max Cady/De Niro θα έπρεπε να είχε βγει νικητής... Πάντως εκείνη τη χρονιά, η Σιωπή σάρωσε στα 5 βασικότερα βραβεία (καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, Α ανδρικό ρόλο, Α γυναικείο ρόλο και σενάριο)... και καλά έκανε!!!

1981 - Robert De Niro winning an Oscar® for "Raging Bull"


Τη χρονιά που γεννήθηκα, ο αγαπημένος μου ηθοποιός κέρδισε το μοναδικό του oscar Α ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία-μνημείο που χάρισε στο Οργισμένο Είδωλο. Η Μέθοδος στο αποκορύφωμά της... Απλά μία από τις δικαιότερες βραβεύσεις στην ιστορία του πιο διάσημου κι άδικου κινηματογραφικού θεσμού. Δυστυχώς όμως η ταινιάρα του Scorsese δεν βραβεύτηκε (όπως ούτε και ο ίδιος) !!! Εκείνη τη χρονιά, τα 2 μεγαλύτερα βραβεία + του σεναρίου, πήγαν στο Συνηθισμένοι Άνθρωποι (δεν το έχω δει, αλλά αποκλείεται να είναι έστω και ισάξιο).

Oscar Β ανδρικού ρόλου, ο De Niro είχε κερδίσει φυσικά για την εξίσου απίστευτη ερμηνεία του στο υπέρτατο αριστούργημα όλων των εποχών (πάλι καλά που βράβευσαν και τους 2 πρώτους Νονούς!!!) και ήταν υποψήφιος ΜΟΛΙΣ άλλες 4 φορές!!! 1977: Ο "μικρός" ταξιτζούλης έμεινε με τις 4 υποψηφιότητες αφού είχε την ατυχία να πέσει πάνω σε αυτό το "αριστούργημα"!!! Εδώ ο Scorsese δεν είχε καν υποψηφιότητα, αλλά ο Stallone γινόταν μόλις ο 3ος άνθρωπος που ήταν υποψήφιος την ίδια χρονιά και για καλύτερη ερμηνεία και για σενάριο!!! Για την ιστορία... οι άλλοι 2 ήταν: Ο Chaplin το 1941 για τον Μεγάλο Δικτάτωρ και ο Orson Welles το 1942 για τον Kane... Με άλλα λόγια: "Τι να πει κανείς για το μυαλό... της ακαδημίας"!!! 1979: Τουλάχιστον η ταινία πήρε 5 oscars μαζί με αυτό της καλύτερης ταινίας-αν και θα προτιμούσα το συνυποψήφιο Midnight Express... 1991: Για άλλη μια φορά το άξιζε, αλλά η ακαδημία το έδωσε στον Jeremy Irons (δεν έχω δει την ερμηνεία του πάντως)... Και 1992: Η ταινία δεν είχε καν υποψηφιότητα και ο De Niro είχε την ατυχία να πέσει πάνω στον Hannibal...

Τέλος να σημειώσω πως δεν είχε ούτε μία υποψηφιότητα για τις ερμηνείες που έδωσε στις εξής 10 ταινίες: Mean Streets, Once Upon a Time in America, Angel Heart, The Untouchables, Goodfellas, This Boy's Life, Casino (ούτε καν για σκηνοθεσία... μόνο η Sharon Stone είχε υποψηφιότητα!!!), Heat, Jackie Brown και φέτος στο εξαιρετικό και αδικημένο Everybody's Fine...!!!

1979 - Meryl Streep winning an Oscar® for "Kramer vs. Kramer"


Η πρώτη φορά... ακολούθησε άλλη μία βράβευση το 1983 και 14 ακόμα υποψηφιότητες!!! Όσο για την ταινία... πήρε και τα oscar καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α ανδρικού ρόλου και σεναρίου. Φαίνεται πως αυτό το αριστούργημα ήταν πολύ μικρό για να βραβευτεί από την ακαδημία...!!!

1976 - Jack Nicholson winning an Oscar® for "Cuckoo's Nest"


Στη φωλιά του τρελο-Jack. Όταν ο Nicholson ήταν ακόμα μεγάλος ηθοποιός και όχι μια εικόνα με γυαλιά και σαρδόνιο χαμόγελο. Επίσης κέρδισε και το 1984 και το 1998 ενώ ήταν άλλες 9 φορές υποψήφιος! Στη Λάμψη όμως δεν είχε καν υποψηφιότητα, όπως δεν είχε και η ταινία!!! Η Φωλιά πάντως ήταν η πρώτη ταινία που κέρδισε τα 5 μεγάλα βραβεία... Ένας θρίαμβος που επαναλήφθηκε μόλις 1 φορά από τότε!!!

1972 - Charlie Chaplin receiving an Honorary Oscar®


Το πιο παρατεταμένο χειροκρότημα στην ιστορία των oscars για τον απόλυτο καλλιτέχνη όλων των εποχών. Μια τιμητική βράβευση που δεν ξεπλένει τη ντροπή της ακαδημίας που άφησε αβράβευτα τα αριστουργήματα του Chaplin (και τον ίδιο φυσικά)!!! Το ίδιο έκαναν και με τον επίσης αβράβευτο Hitchcock (4 χρόνια νωρίτερα-1968) κι αυτός τους... ευχαρίστησε πραγματικά πολύ (απλά τέλειος) !!! Τουλάχιστον το 1969 έδωσαν κανονικό oscar στον Kubrick για... τα εφέ της Οδύσσειας!!! :/ :/ :/ Βέβαια αυτό ήταν και το μοναδικό oscar αυτού του υπεραριστουργήματος, αλλά και σιγά την ταινία στην τελική!!! :/ :/ :/

1955 - Marlon Brando winning an Oscar® for "On the Waterfront"


Ήταν υποψήφιος και το 1952 και το 1953 και το 1954, αλλά το 1955, επιτέλους το κέρδισε! Φυσικά ο Brando κέρδισε το βραβείο και για την ερμηνεία του στο Νονό, αλλά όπως όλοι ξέρουμε, δεν παρέλαβε ποτέ εκείνο το βραβείο. Επίσης ήταν υποψήφιος άλλες 3 φορές (1958, 1974 και 1990. Για την Αποκάλυψη δεν είχε καν υποψηφιότητα!!!). Το εξαιρετικό Λιμάνι της Αγωνίας πάντως κέρδισε συνολικά 8 oscars, μεταξύ άλλων και καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας (το 1999, ο Kazan τιμήθηκε και με το ειδικό βραβείο συνολικής προσφοράς και για πρώτη και μοναδική φορά, οι μισοί στην αίθουσα χειροκροτούσαν και οι άλλοι μισοί κρατούσαν μούτρα στον προδότη Kazan...). Πάντως ειδικά το 2ο βραβείο... θα προτιμούσα να το είχε πάρει ο Hitchcock για το Rear Window (αυτός ήταν υποψήφιος, η ταινία του... όχι!!!).

Τέλος πάντων, ας μην πάρω φόρα με τις αδικίες του θεσμού και τις αναφέρω όλες ανά χρονιά γιατί δεν θα τελειώσουμε ούτε μέχρι τα βραβεία του 2011... θα κάνω μια τελευταία αναφορά στο υπεραριστούργημα Fight Club που το 2000 ήταν υποψήφιο μόνο για "Best Effects, Sound Effects Editing"!!! Φυσικά με την μία και μοναδική υποψηφιότητα έμεινε... αντί να τα σαρώσει όλα όπως θα έπρεπε...!!! :/ :/ :/

+ Top 9 Αγαπημένες Οσκαρικές Ταινίες:


1. The Godfather: Part II - 1974 (12/10)
2. The Godfather - 1972 (11/10)
3. Million Dollar Baby - 2004 (10/10)
4. Schindler's List - 1993 (10/10)
5. The Silence of the Lambs - 1991 (10/10)
6. The Lord of the Rings: The Return of the King - 2003 (9.5/10)
7. One Flew Over the Cuckoo's Nest - 1975 (9.5/10)
8. Casablanca - 1942 (9.5/10)
9. Gone with the Wind - 1939 (9.5/10)

+ Για περισσότερες οσκαρικές στιγμές: Oscars' Channel.

ΥΓ: Την Κυριακή (ξημερώματα Δευτέρας), όσοι έχετε σκοπό να ξενυχτήσετε... είστε καλεσμένοι για να "δούμε-χαβαλεδιάσουμε μαζί" τα oscars (έχω έτοιμη ανάρτηση)... :)