The Hobbit: The Desolation of Smaug - Personal Opinion


Στον πρόλογό μου για το 1ο Hobbit είχα γράψει: «Η τριλογία του Άρχοντα των δαχτυλιδιών επηρέασε τον κινηματογράφο όσο ελάχιστες. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία από τις καλύτερες, ποιοτικότερες, εμπορικότερες και επιδραστικότερες τριλογίες στην ιστορία της 7ης τέχνης. Από τότε όμως πέρασε σχεδόν μία δεκαετία (για την ακρίβεια 11 χρόνια από την 1η ταινία, 10 και 9 από την και την αντίστοιχα). Μέσα σ’αυτά τα χρόνια αρκετοί σκηνοθέτες προσπάθησαν να αντιγράψουν την ανεπανάληπτη και ανυπέρβλητη μαγεία του Άρχοντα (με πιο τρανταχτό και πρόχειρο παράδειγμα την τριλογία της Narnia), αλλά δεν τα κατάφερε κανείς τους φυσικά. Και τώρα, ο άνθρωπος που ξέρει να γυρίζει επικές φανταστικές ταινίες (κυριολεκτικά και μεταφορικά φανταστικές) όπως κανείς άλλος, μας μεταφέρει και πάλι στη Μέση Γη! Και τα καταφέρνει φυσικά με τον ίδιο μοναδικό, μαγικό κι απαράμιλλο τρόπο! Σαν να μην έφυγε ποτέ από τον κόσμο του Tolkien! Και κρίνοντας από την πρώτη ταινία της καινούριας (prequel) τριλογίας μπορώ να πω με σιγουριά πως ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πιστεύω πως οι επόμενες ταινίες… η κάθε μία θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη (ακριβώς όπως και στον Άρχοντα δηλαδή)», αλλά δυστυχώς έκανα λάθος! Το The Desolation of Smaug μόνο περισσότερο δεν μου άρεσε!

Έχω διαβάσει κριτικές που λένε ότι είναι μια ταινία που θα αρέσει μόνο στους fans του Άρχοντα... Λοιπόν, δεν ξέρω αν άρεσε μόνο στους fans, αλλά προφανώς δεν άρεσε σε όλους τους fans... Κατά τη γνώμη μου, από τις - μέχρι στιγμής - 5 ταινίες του συγκεκριμένου σύμπαντος, είναι η χειρότερη (LOTR 3 > LOTR 2 > LOTR > Hobbit > Hobbit 2)! Κι όταν λέω χειρότερη, εννοώ η πιο κουραστική και η λιγότερο εντυπωσιακή και διασκεδαστική! Μπορεί να είδαμε πάλι τα εντυπωσιακά τοπία της Μέσης Γης, με την εξαιρετική σκηνοθεσία του Peter Jackson και τα πιο τέλεια ειδικά εφέ, αλλά νομίζω πως το τελικό αποτέλεσμα ήταν λιγότερο εντυπωσιακό από ποτέ! Πέρα από 2-3 σκηνές, δεν μου έμεινε κάτι από την συγκεκριμένη ταινία! Έχουμε και λέμε: η σκηνή με τις αράχνες, η σκηνή με τα βαρέλια στο ποτάμι (αυτή είχε λίγο πλάκα) και άντε και λίγο ο καμπερμπατσόδρακος... Βασικά ούτε καν αυτές μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση...!!! Στην Επιστροφή του Βασιλιά είχε μια αράχνη και καλή (ΝΑ με το συμπάθιο:p)... Απείρως πιο δυνατή και τρομαχτική σκηνή... Όσο για τον Smaug... Μπορεί να ήταν ο μεγαλύτερος δράκος που έχουμε δει ποτέ στον κινηματογράφο, αλλά και πάλι δεν... Σιγά τα ωά (ο Γκοτζιλάρας θα τον έκανε σκόνη:p)! 1000 φορές το ψυχασθενικό Gollum. Πάντα μας έδινε σκηνές ανθολογίας... τώρα με τον δράκο, καμία πραγματικά αξιόλογη σκηνή. Τίποτα!

Κατά τη γνώμη μου, είναι η ταινία (από τις 5 εννοώ πάντα) με τις περισσότερες περιττές σκηνές! Ακόμα και η αρχική σκηνή, περιττή ήταν (είχε πλάκα όμως που η πρώτη μούρη που είδαμε, ήταν του Peter Jackson)! Αλλά η πραγματική βαρεμάρα ήταν όποτε έδειχνε την Λιμνούπολη...!!! Και μιλάμε για μεγάλο μέρος της ταινίας... Και τι με νοιάζει αν τραυματίστηκε σοβαρά ένας απ΄τους νάνους που δεν ξέρει πως τον λένε ούτε η μάνα του; Δεν νομίζω να ενδιαφερόταν κανείς για την τύχη του (πέρα απ΄το "Κεϊτάκι" που τον έσωσε - α ναι! Spoiler μωρέ:p)... Και γενικά όλοι οι χαρακτήρες μου ήταν αδιάφοροι! Αυτή τη φορά μου έλειψε πολύ περισσότερο ο Frodo και οι υπόλοιποι της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού... Ναι, ωραία... είδαμε ξανά τον Legolas να κάνει τα ακροβατικά του, αλλά ποτέ δεν ήταν απ΄τους πιο αγαπημένους μου χαρακτήρες (περισσότερο "eye candy" για τα κοριτσάκια ήταν, παρά οτιδήποτε άλλο - αλήθεια, στο βιβλίο υπάρχει ο συγκεκριμένος χαρακτήρας;)... ο Gandalf από την άλλη, δεν έκανε κάτι το αξιοσημείωτο (μου άρεσε πάντως που είδαμε για λίγο τον Sauron)... κι από τους καινούριους χαρακτήρες, o Bard του Luke Evans, ήταν απογοητευτικός (πως ήταν ο Aragorn; Ε καμία σχέση)... Ο χαρακτήρας του Stephen Fry, αντιπαθέστατος... και το "Κεϊτάκι"... ε το αγαπάμε το "Κεϊτάκι" μωρέ (ειδικά αν είναι έτσι badass ξωτικό)...


Όσο για το φινάλε... το περίμενα πως θα τελείωνε απότομα, αλλά σε τέτοιο σημείο δεν είχε τελειώσει καμία από τις προηγούμενες ταινίες. Πάντα τελείωναν μετά τον χαμό... ποτέ πριν... Βλέπαμε πρώτα εντυπωσιακές μάχες, πόλεμο... και τελείωνε (και περιμέναμε στην επόμενη ταινία να δούμε ακόμα μεγαλύτερο χαμό)... Εδώ δεν πρόλαβε να γίνει χαμός...!!! Εκεί που περιμένεις να δεις να πεθαίνουν όλοι οι αδιάφοροι χαρακτήρες της Λιμνούπολης, πέφτει μαύρη οθόνη (από την άλλη καλύτερα όμως, γιατί προφανώς ο δράκος θα πεθάνει στο τέλος)...!!! Με λίγα λόγια θα προτιμούσα να γύριζαν - αν όχι 1 χομπιτοταινία (που θα ήταν αριστουργηματική) - 2 το πολύ (όπως σκόπευαν αρχικά δλδ)... Μιλάμε για 1 βιβλίο και με την τριλογία πολύ φοβάμαι πως το έχουν κουράσει το θέμα... Τελείως τζάμπα χάρηκα με την κριτική του Empire ρε γμτ... Το πολύ το άρμεγμα το βαριέται κι η αγελάδα (νομίζω μετά απ'αυτό το σχόλιο πρέπει επειγόντως να κλείσω την ανάρτηση - ελπίζω τουλάχιστον να μας αποζημιώσει η 3η ταινία με την μεγάλη Μάχη των 5 Στρατών)...


Προσωπική αξιολόγηση: 7.5/10 (μη ξεχνάτε πως είμαι fan και δεν μπορώ να βάλω χαμηλότερο βαθμό - σαν παραγωγή ήταν εξαιρετική άλλωστε)