Hannibal - Season 1


Τέλος και η 2η "σινεφίλ" σειρά για φέτος, αλλά παρόλο που ήταν πολύ πιο άγρια, αρρωστημένη, ενήλικη και πολύ πιο ατμοσφαιρική από το Bates Motel, δεν κατάφερε να με κερδίσει. Ήταν καλύτερο, δεν λέω... αλλά πέρα από εντυπωσιακά σκηνικά δολοφονιών και τις αξιόλογες ερμηνείες των πρωταγωνιστών, δεν είχε κάτι άλλο να προσφέρει. Ήταν τρομαχτική σειρά; Σίγουρα όχι. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά προσωπικά δεν μου προκάλεσε στιγμή, ούτε αγωνία, ούτε φόβο. Απολύτως καμία σχέση με τις ταινίες δηλαδή (όταν αναφέρομαι στις ταινίες, αναφέρομαι σε όλες πλην του Hannibal Rising φυσικά - κάνω πως δεν υπάρχει)... Δεν ήταν απλά εντυπωσιακή παρουσίαση πτωμάτων... σου προκαλούσαν διάφορα συναισθήματα... έντονα συναισθήματα... Σε πλήρη αντίθεση με τη σειρά που πολλές φορές έμοιαζε να προσπαθεί απεγνωσμένα να μιμηθεί την ατμόσφαιρα των ταινιών...

Αυτό που με κούρασε περισσότερο στον τηλεοπτικό Hannibal ήταν ο ευάλωτος χαρακτήρας του Will Graham φυσικά! Ναι, και στις ταινίες (βλ. Manhunter και Red Dragon) ήταν ευάλωτος και κουβαλούσε όλο το βάρος της ικανότητάς του... και η ψυχοσύνθεσή του ποτέ δεν ήταν στα καλύτερά της, αλλά ποτέ δεν κατάντησε κουραστικός. Εδώ βαρέθηκα να τον βλέπω στην κατάσταση που ήταν... Απ΄τον πιλότο έκανε μπαμ πως δεν την πάλευε καθόλου και σε κάθε επεισόδιο που περνούσε, η κατάστασή του χειροτέρευε όλο και περισσότερο... γινόταν όλο και πιο ανισόρροπος-ανυπόφορος...!!! Αφού δεν την πάλευε καθόλου, ας έβρισκε να κάνει κάτι άλλο... οτιδήποτε... δεν ξέρω... ας ζωγράφιζε... ας πήγαινε για ψάρεμα... ας κρυβόταν σε καμιά σπηλιά στην τελική... προτιμότερο θα'ταν απ΄το να συνεχίζεται το ίδιο κουραστικό βιολί. Δεν ήταν έτσι ο κινηματογραφικός Will Graham.

Τώρα γιατί εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ οι περισσότεροι δεν ξέρω. Ή μάλλον ξέρω. "Ουάου δίνει βάση στην ανάπτυξη χαρακτήρων, έχει αξιόλογες ερμηνείες κι έχει και εντυπωσιακές-γραφικές απεικονίσεις δολοφονιών... ΚΑΡΑΟΥΑΟΥ ΛΕΜΕ" #NOT. Λες και δεν έχουμε δει τις ταινίες...!!! Λες και δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης...!!! Και μη μου πει κανένας "άλλο τηλεόραση άλλο κινηματογράφος" γιατί όποτε μας συμφέρει λέμε "αυτή η σειρά είναι καλύτερη απ΄τις περισσότερες ταινίες"... Εκεί γιατί κάνουμε σύγκριση δηλαδή; Τα τελευταία 10+ χρόνια το επίπεδο των τηλεοπτικών παραγωγών έχει βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό που το μέσο έχει κερδίσει το δικαίωμα να κοιτά κατάματα την 7η τέχνη και πολλές φορές επάξια να συγκρίνεται μ'αυτή. Έτσι λοιπόν μπορώ άνετα να συγκρίνω την συγκεκριμένη σειρά με τις ταινίες που προηγήθηκαν... και σαν κατώτερη που είναι (δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να το αμφισβητεί αυτό) δεν γίνεται να εντυπωσιαστώ με τα όποια προτερήματά της.

Και μιας κι έκανα λόγο για τα προτερήματα... το μεγαλύτερο από αυτά είναι ο Mads Mikkelsen που κατάφερε κι έκανε το ρόλο δικό του. Μιλάμε για τεράστιο κατόρθωμα και του βγάζω το καπέλο. Καμία σχέση δηλαδή με κάτι uberfailάρες serial killers από μετριότατες σειρούλες της πλάκας (είπαμε, ο πιλότος ήταν με διαφορά το καλύτερο επεισόδιο της σειράς κι από κει και πέρα άρχισε ο κατήφορος)... Κάθε φορά που τον έβλεπα δεν έλεγα "α ο Mikkelsen που την έχει δει Hopkins στη θέση του Hopkins", αλλά "επιτέλους δείχνει τον Hannibal"... Του ταιριάζει γάντι ο ρόλος και ταυτόχρονα προσθέτει κάτι καινούριο σ'αυτόν... ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ. Βέβαια έχει να κάνει και με το γεγονός πως έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που είδαμε τον Hopkins στο ρόλο που τον έκανε παγκοσμίως διάσημο και του χάρισε και το χρυσό αγαλματίδιο... Αν είχε βγει πριν 6-7 χρόνια η σειρά, δεν θα έβλεπα τον Mikkelsen και θα έλεγα "να ο Hannibal", αλλά αυτό δεν ακυρώνει το επίτευγμά του.

Όλα... από το χτένισμα, το ντύσιμο, το βλέμμα... γενικά το παρουσιαστικό ολόκληρο... τη φωνή... όλα υποδηλώνουν πως τον έχει κάνει δικό του το ρόλο κι όταν με το καλό τελειώσει η σειρά, θα ήθελα να τον δω και ως κινηματογραφικό Hannibal! Βέβαια εννοείται πως τέτοιο Dr. Lecter δεν πρόκειται να δούμε ποτέ ξανά (άλλωστε μιλάμε για τον αγαπημένο μου κινηματογραφικό κακό)... ο Hopkins στα 76 του παραείναι μεγάλος πλέον για να δαγκώνει ανθρώπινο κρέας με τη μασέλα του, αλλά δε βαριέσαι... Όπως η ζωή, έτσι και η τέχνη συνεχίζεται (είναι να μην αρχίσω τη βαριά φιλοσοφία:p)... τέσπα... ας μην προτρέχω... η κατάληξη που είχε η 1η σεζόν της σειράς, είχε πλάκα! Μιλάμε για την πλήρη αντιστροφή των ρόλων (σε σχέση με αυτό που ξέρουμε από τις ταινίες)! Μέχρι να ανακοινωθεί δεν καιγόμουν ιδιαίτερα για το αν θα έχει και 2η σεζόν, αλλά μετά το συγκεκριμένο φινάλε, σίγουρα έχει ενδιαφέρον η συνέχεια...!!! Και μακάρι να καταφέρουν να μας δώσουν κάτι διαφορετικό και να τους βγει σε καλό (κάπου είχα διαβάσει ένα σχόλιο του δημιουργού της σειράς, Bryan Fuller, όπου έλεγε ότι η 2η σεζόν θα είναι διαφορετική)... Το εύχομαι πραγματικά!

Προσωπική αξιολόγηση 1ης σεζόν: 7.5/10



| NBC's Hannibal is Mads Mikkelsen | Trailer | Red-Band Trailer |