Deadwood - Once Upon a Time in the Wild TV West!



Το Deadwood προβλήθηκε στο HBO από τις 21 Μαρτίου του 2004 ως τις 27 Αυγούστου του 2006. Αποτελείται από 3 σεζόν και η κάθε μία έχει από 12 επεισόδια. Η ιστορία διαδραματίζεται το 1870, στον καταυλισμό Deadwood που βρίσκεται Νότια της πολιτείας της Ντακότα, στην επικράτεια της οποίας προσαρτήθηκε αργότερα. Μέσω της εξέλιξης της περιοχής από άνομο καταυλισμό, σε πόλη, παρουσιάζονται θέματα που κυμαίνονται από το σχηματισμό των κοινοτήτων ως την δημιουργία του δυτικού καπιταλιστικού συστήματος.

Η σειρά διαθέτει ένα μεγάλο καστ ηθοποιών και πολλά ιστορικά πρόσωπα εμφανίζονται ως χαρακτήρες - Seth Bullock, Al Swearengen, Wild Bill Hickok, Sol Star, Calamity Jane, Wyatt Earp, George Crook, E. B. Farnum (τι γλοιώδης και γελοίος τύπος!), Charlie Utter, Jack McCall, George Hearst. Οι πλοκές που αφορούν αυτούς τους χαρακτήρες αποτελούνται από ιστορικά συμβάντα καθώς επίσης και από σημαντικά στοιχεία μυθοπλασίας (π.χ. στη σειρά ο Swearengen δεν ήταν παντρεμένος, στην πραγματικότητα είχε 3 αποτυχημένους γάμους και το Gem Saloon κάηκε 2 φορές, στη σειρά καμία - για περισσότερες διαφορές... εδώ). Ο δημιουργός της σειράς, David Milch, χρησιμοποίησε πραγματικά ημερολόγια και εφημερίδες από κατοίκους του Deadwood εκείνης της εποχής ως σημεία αναφοράς για τους χαρακτήρες, τα γεγονότα και το ύφος της σειράς. Φυσικά ορισμένοι από τους χαρακτήρες είναι πλήρως φανταστικοί, αλλά λίγο-πολύ έχουν βασιστεί σε φυσικά πρόσωπα.

Το Deadwood έλαβε ευρεία αποδοχή από τους κριτικούς και αναγνωρίστηκε ως μία από τις ποιοτικότερες σειρές (κυρίως λόγω της γραφής του Milch και της σπουδαίας ερμηνείας του Ian McShane), κέρδισε 8 βραβεία Emmy (συνολικά είχε 28 υποψηφιότητες) και μία Χρυσή Σφαίρα, αλλά παρόλα αυτά κόπηκε κάπως απότομα από το HBO μετά το (ξενέρωτο) τέλος της 3ης σεζόν. Αρχικά υπήρχαν σχέδια να ολοκληρωθεί με 2 τηλεταινίες, αλλά τελικά ναυάγησαν γρήγορα και πλέον δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε κανονικό φινάλε. Τουλάχιστον, σε αντίθεση με τους Sopranos, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι παραγωγοί δεν γνώριζαν πως δεν θα τους δοθεί η ευκαιρία να κλείσουν τη σειρά όπως θα ήθελαν...

Πάντως το western γενικά - αν εξαιρέσουμε τα spaghetti του Leone (κυρίως τα αριστουργηματικά The Good, the Bad and the Ugly και Once Upon a Time in the West) - δεν είναι κι απ΄τα πιο αγαπημένα μου είδη... Ειδικά σε τηλεοπτική σειρά μου μοιάζει κουραστικό. Και όντως κάποιες υποπλοκές του Deadwood μου ήταν αδιάφορες και με κούραζαν αρκετά (π.χ. η aunt Lou και ολόκληρος ο θεατρικός θίασος της 3ης σεζόν δεν ξέρω τι πρόσφεραν ή αν πρόσφεραν κάτι). Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία από τις καλύτερες και ποιοτικότερες σειρές του HBO, απλά δεν την αγάπησα ιδιαίτερα σαν σύνολο... Αυτό που με κέρδισε περισσότερο ήταν οι χαρακτήρες και οι "ζωηροί" διάλογοί τους. Οι πιο αγαπημένοι μου - πέρα απ΄τον Al Swearengen, που ως ο πιο βασικός χαρακτήρας, κλέβει την παράσταση - είναι η Jewel (σύμφωνα με το imdb, η Geri Jewell είναι η πρώτη ηθοποιός με εγκεφαλική παράλυση που συμμετείχε σε σειρά), ο Θεός Richardson (δεν ξέρω από ποιον πλανήτη είναι και που τον βρήκαν), ο άλλος ο Θεός, ο Mr. Wu, και φυσικά η Calamity Jane που είναι με διαφορά ο πιο αγαπημένος μου χαρακτήρας του Deadwood και δεν κέρδισε ούτε 1 βραβείο για την ερμηνειάρα της...!!! Πάντως όπως και στο Sopranos, έτσι κι εδώ... όποτε πέθαινε κάποιος δεν χαλιόμουν (σε αντίθεση με άλλες σειρές)... Όσο για την αγαπημένη μου σκηνή ολόκληρης της σειράς:



(λίγα επεισόδια αργότερα ο "Swedgin" είχε κι άλλη επική συνάντηση με τον "hang-dai" Mr.Wu, όπου ειπώθηκε το ιστορικό SAN FRANCISCO C0CΚSUCKAAAAAAAAA...!!!)


Στo Deadwood είδα αρκετές γνώριμες φάτσες από άλλες σειρές (και από ταινίες βέβαια, αλλά θα επικεντρωθώ περισσότερο στις σειρές): Ian McShane (Blackbeard στους τελευταίους Πειρατές, Ιούδας στο Jesus of Nazareth), Timothy Olyphant (Raylan Givens στο Justified), Dayton Callie (Chief Wayne Unser στο Sons of Anarchy), Robin Weigert (η αδερφή της Juliet στο Lost, Lt. Karen Davis στο Life, πράκτορας του FBI στο Sons of Anarchy), John Hawkes (Lost, Winter's Bone, Martha Marcy May Marlene), Paula Malcomson (Maureen Ashby στην 3η σεζόν του Sons of Anarchy), Titus Welliver (Man in Black στο Lost, Kyle Hollis στο Life, Jimmy O'Phelan στο Sons of Anarchy), Brad Dourif (δεν θυμάμαι να τον έχω δει σε άλλη σειρά), Garret Dillahunt (Roman Nevikov στο Life - Παρεμπιπτόντως στο Deadwood ήταν ο μοναδικός ηθοποιός που είχε 2 ρόλους και μάλιστα εκ διαμέτρου αντίθετους... ερμήνευσε τον ανόητο Jack McCall και τον ψυχάκια Francis Wolcott), Powers Boothe (Noah Daniels στο 24), Sean Bridgers (σε άλλη σειρά δεν θυμάμαι να τον έχω δει, αλλά ήταν ο παΤέρας στο The Woman), Anna Gunn (Skyler White στο Breaking Bad), Keith Carradine (Frank Lundy στο Dexter), Ray McKinnon (Lincoln Potter στο Sons of Anarchy - στο Deadwood πάντως ήταν ιερέας και ήταν απ΄τους πιο σπαστικούς χαρακτήρες της σειράς), Brian Cox (κι αυτόν δεν θυμάμαι να τον έχω δει σε άλλη σειρά), Brent Sexton (Robert Stark στο Life, Stan Larsen στο The Killing που κόπηκε πρόσφατα), Glenn Morshower (Aaron Pierce στο 24) και την Kristen Bell (The Shield, Elle Bishop στο Heroes και Veronica Mars για όσους έχετε δει την ομώνυμη σειρά - προσωπικά δεν την έχω)!

Κάτι που (επίτηδες) "ξέχασα" να αναφέρω... στο Deadwood οι βωμολοχίες πέφτουν κατά ριπάς και κάπου είχα διαβάσει ότι η λέξη f-u-c-k και τα παράγωγά της χρησιμοποιούνται 2.980 φορές κατά τη διάρκεια των 3 σεζόν της σειράς (δεν μπορεί, πρέπει να είναι ρεκόρ guinness)! Όντως έβριζαν πολύ... ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ... περισσότερο κι απ΄τους Sopranos...!!! Αυτά. Τέλος ρε...

Προσωπική αξιολόγηση σειράς: 9/10

Υ.Γ.1. ααα... σας άρεσε η ανάρτηση; Στον Richardson πάντως άρεσε πάρα πολύ:


Υ.Γ.2. τώρα πάμε για Oz (και μετά The Wire)...