MacGyver - My Favorite TV Series of The '80s


Αφιέρωμα στο 24 έκανα (και ξανάκανα:p), αλλά ένιωθα πως χρωστάω κι ένα αφιέρωμα στην αγαπημένη σειρά των παιδικών μου χρόνων... Η σειρά MacGyver άρχισε να προβάλλεται το 1985 και ολοκληρώθηκε το 1992 μετά από 7 παγκοσμίως πετυχημένες σεζόν και 139 επεισόδια (από 22 η 1η και η 2η, 20 η 3η, 19 η 4η, 21 η 5η και η 6η και μόλις 14 η 7η). Κάθε επεισόδιο και από μία περιπέτεια-αποστολή για τον πολυμήχανο MacGyver, τον καλύτερο κι ευφυέστερο μυστικό πράκτορα του Ιδρύματος Phoenix που ανά πάσα στιγμή ήταν σε θέση να σκαρφιστεί τις πιο απίθανες ευρεσιτεχνίες-πατέντες για να γλιτώσει από οποιαδήποτε επικίνδυνη κατάσταση!!! Τα μόνα πράγματα που χρησιμοποιούσε για να πετύχει το στόχο του ήταν τα αντικείμενα του χώρου στον οποίο βρισκόταν, τον Ελβετικό σουγιά του, άφθονη κολλητική ταινία και πάνω απ' όλα το μυαλό του μιας και ο MacGyver ήταν άριστος γνώστης των νόμων της φυσικής, των χημικών ενώσεων και γενικότερα των... πάντων!!! Το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό του ήταν το γεγονός πως απεχθανόταν τα όπλα και δεν τα χρησιμοποίησε ποτέ. Τουλάχιστον όχι για το λόγο που δημιουργήθηκαν...

Στις μέρες μας ο MacGyver μοιάζει με ήρωα βγαλμένο από τελείως άλλη εποχή και όντως είναι... Ελάχιστα κυνικός (έως καθόλου) και περισσότερο ρομαντικός, πιστός στο πνεύμα της δεκαετίας που τον γέννησε... προσπάθησε όμως να θίξει σοβαρά ζητήματα που από τότε απασχολούσαν την κοινωνία και δυστυχώς η ανθρωπότητα δεν έχει βρει ακόμα τη λύση τους... Θέματα όπως: βία, ναρκωτικά, ρατσισμός, λαθρεμπόριο όπλων, λαθροθηρία, μόλυνση του περιβάλλοντος , συμμορίες ανηλίκων κλπ-κλπ...


Οι cult τίτλοι αρχής της σειράς:


Πάντως μερικά απ΄τα πιο αγαπημένα μου επεισόδια ήταν αυτά με τον απέθαντο εχθρό του MacGyver, τον ψυχοπαθή επαγγελματία δολοφόνο Murdoc (2x18 - Partners, 3x08 - The Widowmaker, 4x09 - Cleo Rocks, 5x06 - Halloween Knights, 6x19 - Strictly Business και 7x03 - Obsessed), που ήταν κάτι σαν τον Joker της σειράς:



Ο πρωταγωνιστής της σειράς, Richard Dean Anderson, ήταν ένας απ΄τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς αστέρες της εποχής, αλλά οι μικρότεροι σε ηλικία το πιθανότερο είναι να τον αναγνωρίζουν ως Jack O'Niell απ΄τη σειρά Stargate SG-1 όπου πρωταγωνιστούσε για 8 ολόκληρα χρόνια (1997-2005). Πάντως ακόμα και στις μέρες μας, ο MacGyver παραμένει μία απ΄τις 2-3 δημοφιλέστερες σειρές της δεκαετίας του 80 και σε αρκετές χώρες προβάλλονται οι περιπέτειές του σε επανάληψη... 17 χρόνια μετά τους τίτλους τέλους της σειράς!!!

Το κάπως απογοητευτικό, αλλά ταυτόχρονα και "ρομαντικά" συναισθηματικό φινάλε της σειράς, με τον MacGyver να μας αποχαιρετά παρέα με τον χαμένο του γιο (!!!):


Το 1994 ήταν η χρονιά που προβλήθηκαν δύο τηλεταινίες με τον διάσημο ήρωα... το MacGyver: Lost Treasure of Atlantis και το MacGyver: Trail to Doomsday και με αυτές έπεσαν οι οριστικοί τίτλοι τέλους... Βέβαια το 2003 υπήρχε έντονη φημολογία για τηλεοπτική αναβίωση της σειράς και μάλιστα είχε ακουστεί και ο τίτλος Young MacGyver, αλλά ευτυχώς δεν προβλήθηκε ποτέ. Ααα ναι... παραλίγο να το ξεχάσω (ψέματα λέω βέβαια): Πριν από κάτι μήνες... ανακοινώθηκε επίσημα πως η κινηματογραφική μεταφορά του MacGyver είναι στα προσεχή σχέδια του Hollywood... αλλά ποιος ο λόγος μετά από τόσα χρόνια; Α ναι... Πάντως ο Richard Dean Anderson είναι πλέον 60 χρονών... πολύ μεγάλος για το ρόλο και οποιοσδήποτε αντικαταστάτης θα μοιάζει πολύ... λίγος.


Fan-Made Season Trailers

Season 1:



Season 2:



Season 3:



Season 4:



Season 5:



Season 6:



Season 7:



ΥΓ: Σήμερα, η λέξη "MacGyver" χρησιμοποιείται αστειευτικά για να δηλώσει κάποιον που προσπαθεί να βρει τρόπους να αυτοσχεδιάσει... Στην Αγγλική γλώσσα υπάρχει και η λέξη MacGyverism καθώς επίσης και το ρήμα "to MacGyver" (Μαγκαϊβερίζω)...!!!


17 σχόλια:

Annie_Hall είπε...

Εξαιρετικός για άλλη μια φορά. Τι μου θύμησες. Δεν είναι στο Top 5 μου από παλιές σειρές αλλά την έχω παρακολουθήσει τελείως αποσπασματικά.

Οι πατέντες του είναι όλα τα λεφτά πάντως. Α και το μαλλί! Άλλιες παλιές σειρές έχεις χαζέψει. Αν και κάτι μου λέει πως πάλι δεν θα συμπέσουν τα γούστα μας...

Simply Burgman είπε...

Πολώ ωραια αναδρομή!!!Από τους μεγαλύτερους ήρωες των παιδικών μου χρόνων!!!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Αν σου πω ότι να μεν ξέρω τον κύριο όμως, δεν έχω δει ούτε ένα επεισόδιο! :/

CineTV-world είπε...

Προς Annie:

1. Θα πω απλά το εξής: Είχα σχεδόν όλα τα επεισόδια σε καμιά 60αριά βιντεοκασέτες (από 2-3...), αλλά μεγαλώνοντας τις έσβησα και στη συνέχεια τις πέταξα όλες...

2. Εννοείται πως υπήρχε εποχή που είχα μαλλί-MacGyver... :P :))

3. "Άλλιες παλιές σειρές έχεις χαζέψει. Αν και κάτι μου λέει πως πάλι δεν θα συμπέσουν τα γούστα μας..."

Υπομονή μέχρι αύριο...

CineTV-world είπε...

Προς Poetic:

Έχουμε και μερικά κοινά σημεία τελικά!!!

CineTV-world είπε...

Προς Γιώτα:

Αν μου το πεις θα πάθω καμιά καρδιά... αλλά ευτύχως που δεν μου το λες!!! :/ :P

W. είπε...

Πολύ όμορφο αφιέρωμα... ξαναγίναμε παιδάκια και οι παππούδες! :/

Simply Burgman είπε...

xaxaxaxaxa
Ειχες μαλλι Μακ ρε;;!!!:))Καλοοο!!

CineTV-world είπε...

Προς W:

:P ;)

Προς Poetic:

Μα φυσικά!!! Στο Γυμνάσιο βέβαια... 1η και 2η τάξη, στην 3η είχα πορωθεί με το ΚΟΡΑΚΙ... ;) Εσύ δεν είχες ποτέ; Τι σόι φαν...!!!

Simply Burgman είπε...

:))
Ποτε δεν άφηνα μαλλι!!Βαριέμαι να το χτενίζω....;)

CineTV-world είπε...

Μη το χτενίζεις τότε!!! ;) :/

lt.aldo raine είπε...

εγώ είχα κάποτε μαλλί marilyn monroe, πιάνετε??

τελικά θα που πει κανεις τη δουλειά έκανε ο mac?? εδώ και ένα χρόνο το ρωτάω ρε γαμώτο.

CineTV-world είπε...

Αν είχες διαβάσει το κείμενο θα ήξερες τώρα...!!!

lt.aldo raine είπε...

καλά έλεγα ότι ήταν υδραυλικός...

CineTV-world είπε...

XA-XA!!! :/ :/ :/

lt.aldo raine είπε...

χου-χου!!xi-xi!!χω-χω!!

Unknown είπε...

χερετο τιν παρεα εφχομε να περνατε καλα. και εγο αμα πεζη ο macgyver.??

Δημοσίευση σχολίου