Cannes 2011: The Tree of Life - Reviews



Η πολυαναμενόμενη ταινία του Terrence Malick, The Tree of Life, προβλήθηκε χθες στο φεστιβάλ των Καννών και οι αντιδράσεις δυστυχώς (ή μήπως ευτυχώς; :p) ήταν ανάμικτες! Άλλοι εντυπωσιάστηκαν από το (υπερ)θέαμα και τα νοήματα και το χαρακτηρίζουν αριστούργημα, άλλοι βαρέθηκαν από τους αργούς ρυθμούς και τους φάνηκε πολύ δήθεν σαν σύνολο... με λίγα λόγια δίχασε το κοινό! Κάποιοι μάλιστα άρχισαν να γιουχάρουν μετά το τέλος της προβολής (νταξ, έχει καταντήσει έθιμο του συγκεκριμένου φεστιβάλ), αλλά οι περισσότεροι επιβράβευσαν την ταινία με το χειροκρότημα τους!


Απ'ότι κατάλαβα, αν το κρίνουμε καθαρά από εικαστική άποψη, πρέπει να είναι αριστούργημα γεμάτο λυρικές εικόνες που κόβουν την ανάσα και που κρύβουν βαθιά νοήματα (όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε), αλλά είναι αρκετά αργή ταινία, με ελάχιστους διαλόγους και είναι λογικό να κουράσει κάποιους (βέβαια αυτό σηκώνει μεγάλη κουβέντα... σίγουρα δεν ευθύνεται πάντα μόνο η ταινία ή μόνο ο θεατής, εξαρτάται και από διάφορους άλλους παράγοντες το αν θα μας κουράσει μια ταινία)... Επίσης - πάλι αν κατάλαβα καλά - δεν σε κάνει να ενδιαφερθείς για τους χαρακτήρες παρά μόνο για τα μηνύματα ζωής που προσπαθεί να σου περάσει! Τέλος, ο Sean Penn εμφανίζεται σε ελάχιστες σκηνές και η ιστορία του χαρακτήρα που υποδύεται, δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον!


Βέβαια όλα αυτά μην τα δένετε και κόμπο... Στην τελική είναι καθαρά υποκειμενικό και ο καθένας κρίνει την εκάστοτε ταινία με τα δικά του κριτήρια... Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για την πιο μαλικίστικη ταινία του Malick... Ας ελπίσουμε να είναι καλό αυτό! :p Πάντως αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι σε κάποιες κριτικές γίνεται αναφορά στο απόλυτο αριστούργημα του Kubrick (βλ. 2001: A Space Odyssey)...!!! Έστω και στο ελάχιστο να το πλησιάζει η εν λόγω ταινία, θα μιλάμε για ταινιάρα. Υπομονή μέχρι τις 26 Μαΐου λοιπόν...