Catfish - The Other Social Network Movie!!!



Στα τέλη του 2007, οι κινηματογραφιστές Ariel Schulman και Henry Joost διαισθάνθηκαν πως μια ιστορία άρχισε να ξεδιπλώνεται, καθώς άρχισαν να κινηματογραφούν την ζωή του αδερφού του Ariel, του Nev. Δεν είχαν ιδέα όμως ότι το σχέδιό τους θα τους οδηγούσε στο να ζήσουν τους πιο συναρπαστικούς και συνταρακτικούς μήνες της ζωής τους. Ένα reality θρίλερ που είναι το συγκλονιστικό προϊόν της εποχής μας, το Catfish είναι μια καθηλωτική ιστορία αγάπης και εξαπάτησης μέσα σε ένα λαβύρινθο online ίντριγκας.


Αρχικά ο Nev γνώρισε, μέσω facebook, την 8χρονη Abby από το Μίσιγκαν που είναι απίστευτο ταλέντο στη ζωγραφική και μέσα σε λίγες ημέρες έγινε "φίλος" με όλη την οικογένειά της: Την μητέρα Angela και την μεγαλύτερη αδερφή Megan Faccio. Ανταλλάσσουν και τηλέφωνα και αρχίζουν να μιλάνε πολύ τακτικά (=σε καθημερινή βάση). Μάλιστα με την Megan αρχίζουν το φλερτ και από ένα σημείο κι έπειτα θεωρούν δεδομένο πως έχουν "κανονικό" (τηλεφωνικό) δεσμό!!!


Έτσι περνάνε κάποιοι μήνες ώσπου ο Nev αρχίζει να συνειδητοποιεί κάποιες "αντιφάσεις" και αποφασίζει μαζί με τον αδερφό του και τον Henry να κάνουν μια επίσκεψη-έκπληξη στην οικογένεια της μικρής Abby έτσι ώστε να συναντήσει επιτέλους την Megan και να πάρει τις απαντήσεις του...


Όσοι δεν έχετε δει την ταινία: ΜΑΚΡΙΑ ΑΠO ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.

Χωρίς πλάκα, φύγετε ΤΩΡΑ!!!

SPOILERS λεμε!!!


Τελικά αυτό που θα ανακαλύψει είναι μια τελείως διαφορετική οικογένεια από αυτή που περίμενε να βρει... Η Angela δεν είναι η γοητευτική γυναίκα του πίνακα που είδε στο facebook, η μικρή Abby δεν είναι ζωγράφος (της μητέρας της ήταν όλοι οι πίνακες) και η Megan απλά δεν υπάρχει!!! Στη θέση της ο Nev θα βρει δύο (αυτιστικά/παραπληγικά - δεν ξέρω ακριβώς) αγόρια με εμφανή διανοητικά και κινητικά προβλήματα...!!! Τελικά στο φινάλε της ταινίας αποκαλύπτεται πως η Abby, η Angela, η Megan και γενικότερα όλοι οι άνθρωποι του περιβάλλοντός τους που είχε γνωρίσει ο Nev (μέσω facebook πάντα)... ήταν όλοι λογαριασμοί που είχε δημιουργήσει και που χειριζόταν αποκλειστικά η Angela, η οποία ερωτεύτηκε πραγματικά τον Nev υποδυόμενη την πανέμορφη Megan!!! Με λίγα λόγια ήταν απλά ένας τρόπος για να ξεφύγει από την δύσκολη πραγματικότητά της...!!!


Το Catfish είναι ένα μοναδικό κοινωνικό σχόλιο για τον σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας μας. Δεδομένου ότι η κοινωνική δικτύωση γίνεται όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινότητας για εκατομμύρια ανθρώπους όλων των ηλικιών, η ταινία αποτελεί μια υπενθύμιση ότι είναι σοφό να αμφισβητούμε το τι συμβαίνει πραγματικά στην άλλη άκρη της γραμμής. Κάποιοι άνθρωποι, για να δραπετεύσουν απ΄την πραγματικότητά τους, ζουν εν γνώση τους μέσα στο ψέμα και παρασύρουν κι άλλους ανθρώπους (άλλωστε στο internet ο καθένας από μας είναι ότι γουστάρει μιας και τα όρια μεταξύ του τι είναι αληθινό και τι ψέμα είναι τελείως δυσδιάκριτα)... Δυστυχώς δεν έχω δει ακόμα το Social Network, αλλά αυτή τη στιγμή, για μένα αυτή είναι η απόλυτη ταινία της γενιάς του facebook και γενικότερα της κοινωνικής δικτύωσης.


Η πανέμορφη γυναίκα που ο Nev ήξερε ως Megan Faccio στην πραγματικότητα ονομάζεται Aimee Gonzales, είναι 30 χρονών, μοντέλο-φωτογράφος και κατάγεται απ΄το Βανκούβερ του Καναδά όπου και διαμένει με τον σύζυγό της και τα παιδιά τους. Φυσικά δεν γνώριζε πως κάποιος είχε πάρει τις φωτογραφίες της απ΄τον λογαριασμό της στο facebook και πως με αυτές έφτιαξε ένα τελείως ψεύτικο προφίλ...


Τέλος, δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος για το αν η ταινία είναι ντοκιμαντέρ ή ταινία μυθοπλασίας, αλλά αυτό κατά τη γνώμη μου προσθέτει έξτρα πόντους στο τελικό αποτέλεσμα... Στην τελική ΟΛΑ μπορεί να είναι ένα μεγάλο ψέμα.


Προσωπική Αξιολόγηση: 9/10