LOST S06E04: The Substitute + Ε05 Promo



Στη μία πραγματικότητα:
Ο Locke επιστρέφει σπίτι του, η πόρτα ανοίγει και η Ηelen βγαίνει να τον βοηθήσει!!! Επίσης διαπιστώνουμε πως έχει καλές σχέσεις με τον πατέρα του, ενώ είναι παράλυτος!!! Άρα δεν τον πέταξε απ΄το παράθυρο;!;!; Και γιατί είναι παράλυτος;;; Όταν επιστρέφει στη δουλειά, απολύεται απ΄τον προϊστάμενό του γιατί τον έπιασε να ψεύδεται (δεν παρευρέθηκε στο συνέδριο). Στο πάρκινγκ γνωρίζει τον (κωλόφαρδο) Hugo, ιδιοκτήτη, μεταξύ άλλων... και της εταιρείας στην οποία μέχρι πρότινος δούλευε ο Locke... Ο Hugo του δίνει το τηλέφωνο του ιδιωτικού του ΟΑΕΔ (:P) και του λέει πως θα του βρουν αμέσως νέα δουλειά. Την άλλη μέρα ο Locke πηγαίνει στον ΟΑΕΔ του Hugo, εκεί προϊστάμενος είναι... η Rose (!!!) και θα τον βάλει στη θέση του για τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του. Αργότερα θα τηλεφωνήσει στο ιατρείο του Jack, αλλά τελευταία στιγμή θα το μετανιώσει. Αυτός ο Locke είναι λιγότερο Locke και απ΄τον "Locke". Δεν πιστεύει στα θαύματα, δεν είναι ο άνθρωπος της πίστης που ξέραμε!!! Λίγο πριν το τέλος του επεισοδίου, έχει βρει ήδη δουλειά και μάλιστα ως αναπληρωτής (substitute) καθηγητής και γνωρίζεται με τον καθηγητή Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Ben Linus!!!

Στην άλλη πραγματικότητα:
Ο "Locke" είναι ο Καπνός (καλά, το ξέραμε ήδη). Περιφέρεται στο Νησί και για λίγα δευτερόλεπτα, είμαστε κι εμείς ο Καπνός!!! Βλέπουμε από τη δική του οπτική (γαμάτο σκηνικό!!!) μέχρις ότου απελευθερώνει τον αιχμάλωτο Richard και του προτείνει να τον ακολουθήσει... Ο Richard τον ρωτά γιατί έχει τη μορφή του Locke... και μαθαίνουμε πως ο Locke ήταν υποψήφιος!!! Τελικά ακόμα και ο Richard ήταν τελείως άσχετος με το θέμα, ο Jacob τον είχε κι αυτόν στο σκοτάδι!!! Φυσικά ο "Locke" προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει υπέρ του (αυτός δεν θα του είχε κάνει ποτέ κάτι τέτοιο, θα του είχε φερθεί με σεβασμό...), αλλά η προσπάθεια χειραγώγησης δεν πιάνει στη συγκεκριμένη περίπτωση... Ακόμα κι όταν υπόσχεται πως θα του αποκαλύψει όλη την αλήθεια, ο Richard αρνείται λέγοντάς του πως δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει ποτέ. Ξαφνικά ο "Locke" βλέπει ένα ξανθό αγόρι, αλλά 2-3 δευτερόλεπτα αργότερα εξαφανίζεται το ίδιο ξαφνικά!!! Τελικά ο Richard φεύγει μακριά του (κάτι μου λέει πως δεν θα κρατήσει το λόγο του όμως).

Ο Ben λέει ψέματα στην Ilana για τον θάνατο του Jacob (πιο συγκεκριμένα, για το δολοφόνο του). Ήταν αναμενόμενο. Η Ilana μαζεύει λίγο από την (ιερή) στάχτη του Jacob και φεύγουν για το Ναό, αφού πρώτα κάνουν μια στάση για να θάψουν τον νεκρό Locke. Ενώ πηγαίνουν να θάψουν το πτώμα... ο Ben αναρωτιέται γιατί δεν αλλάζει μορφή ο "Locke" και η Ilana του λέει πως δεν μπορεί πια, έχει κολλήσει με αυτή μορφή! Η σκηνή της ταφής... ήταν ίσως η πιο γαμάτη σκηνή του επεισοδίου. Μου άρεσε πάρα πολύ που ο Ben παραδέχτηκε την ανωτερότητα του Locke (και τη δολοφονία του)... Ο Emerson ήταν κα-τα-πλη-κτι-κός!!! Κάτι μου λέει πως ο Ben θα βρει την εξιλέωση μέσω της αυτοθυσίας... Μπορεί να είναι αυτός που θα τους γλιτώσει όλους στο τέλος (όσους θα έχουν επιζήσει μέχρι τότε τέλος πάντων)!!!

Ο "Locke" επισκέπτεται τον μεθυσμένο Sawyer στο Dharmaville. Ο Sawyer δεν δίνει δεκάρα τσακιστή που βλέπει "ζωντανό" τον "Locke", δεν δίνει δεκάρα γενικά για τίποτα. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το ουίσκι του (τουλάχιστον δεν είναι παρτάκιας... :P). Ο "Locke" του λέει πάνω-κάτω τα ίδια που είχε υποσχεθεί και στον Richard και ο Sawyer διαισθάνεται πως δεν είναι στ'αλήθεια ο Locke. Ο "άνθρωπος" που στέκεται μπροστά του, δεν δείχνει ίχνος φόβου... Τελικά όμως δέχεται να τον ακολουθήσει για να μάθει επιτέλους για ποιο λόγο βρίσκεται στο Νησί!

Λίγο αργότερα, ο "Locke" ξαναβλέπει το ξανθό αγόρι, αλλά αυτή τη φορά δεν είναι ο μόνος που μπορεί να το δει... Το αγόρι τρέχει, ο "Locke" το κυνηγά και όταν σκοντάφτει, το αγόρι γυρνά και του λέει: "Ξέρεις τους κανόνες. Δεν μπορείς να τον σκοτώσεις"!!! Το αγόρι είναι ο Jacob;!;!; Μπορεί ο "Locke" να μην είναι ο Locke... αλλά και πάλι δεν του αρέσει καθόλου να του λένε τι ΔΕΝ μπορεί να κάνει!!! Ο Richard συναντά τον Sawyer και τον παροτρύνει να τον ακολουθήσει στο Ναό, τον προειδοποιεί για τον "Locke", του λέει πως θέλει να τον σκοτώσει κι αυτόν και όλους τους υπόλοιπους, αλλά ο Sawyer θέλει να πάρει τις απαντήσεις του... Λίγο πριν επιστρέψει ο "Locke", ο Richard φεύγει τρομοκρατημένος.

Μετά τη συνάντησή του με τον Richard, ο Sawyer άρχισε να ψυλλιάζεται την κατάσταση και μάλιστα κάνει και παραλληλισμό με το αγαπημένο του βιβλίο (Of Mice And Men-δεν το έχω διαβάσει, αλλά η ταινία μου άρεσε πολύ) και η αλήθεια είναι πως έμοιαζε να ταιριάζει γάντι... Τελειώνοντας την περιγραφή, ο Sawyer βγάζει όπλο και σημαδεύει τον "Locke". Έχει απορία τι θα συμβεί αν του φυτέψει μια σφαίρα στο κεφάλι και ο "Locke" του προτείνει να δοκιμάσει...!!! Ο Sawyer τον ρωτά τί είναι... και η απάντηση που παίρνει: Παγιδευμένος!!! Είναι παγιδευμένος και μάλιστα για πάρα πολύ καιρό, τόσο καιρό που έχει ξεχάσει πως είναι η ελευθερία... Κάποτε ήταν κι αυτός ένας απλός άνθρωπος, τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται, αλλά ο Sawyer δυσκολεύεται να το πιστέψει (και μαζί μ'αυτόν κι όλοι μας υποθέτω).

Ο "Locke" με τον Sawyer φτάνουν τελικά σ'ενα γκρεμό, τον κατεβαίνουν χρησιμοποιώντας κάτι ανεμόσκαλες (ο Sawyer με τα 1000 ζόρια) και φτάνουν σε μια μυστική σπηλιά!!! Εκεί, πάνω σε ένα τραπέζι υπήρχε μια ζυγαριά, στη ζυγαριά υπήρχαν 2 πέτρες, μια άσπρη και μια μαύρη. Ο "Locke" πήρε την άσπρη και την πέταξε όσο πιο μακριά μπορούσε. "Inside joke", αυτό εννοούσε; (Αλήθεια... τότε τι μυστικό είχε πει στον Walt, μάθαμε;) Αμέσως μετά προχωράνε πιο βαθιά στη σπηλιά και μας αποκαλύπτεται ο λόγος που είναι όλοι τους στο Νησί!!! Ο Jacob είχε γράψει στους τοίχους της σπηλιάς, δεκάδες ονόματα και στο καθένα είχε δώσει κι από ένα κωδικό αριθμό!!! Τα περισσότερα ονόματα έχουν πια διαγραφεί, εκτός από τα εξής έξι: 4=Locke (διαγράφηκε λίγο αργότερα απ΄τον "Locke"), 8=Reyes, 15=Ford, 16=Jarrah, 23=Shephard, 42=Kwon (Jin ή Sun; Ένας απ΄τους 2 θα πεθάνει δηλαδή;)!!! Όπως ήδη ξέραμε, όλους αυτούς, σε κάποια στιγμή της ζωής τους, τους είχε συναντήσει (-χειραγωγήσει) προσωπικά ο Jacob και τους άγγιξε με το χέρι του... Από κείνο το σημείο κι έπειτα, οι επιλογές που έκαναν στη ζωή τους, δεν ήταν πραγματικά επιλογές τους... Ήθελε να καταλήξουν όλοι τους στο Νησί γιατί τους είχε επιλέξει (το πως δεν το γνωρίζουμε ακόμα) ως υποψήφιους διαδόχους-αντικαταστάτες του!!! Ο ένας από αυτούς λοιπόν, είναι ο Sawyer, που βρίσκεται στη σπηλιά μαζί με τον "Locke", ο οποίος του δίνει 3 επιλογές:

Επιλογή 1η: Να μην κάνει απολύτως τίποτα.

Επιλογή 2η: Να δεχτεί να γίνει ο Νέος Jacob, να γίνει ο Προστάτης του Νησιού. Από τι να το προστατεύσει όμως; Σύμφωνα με τον "Locke", από τίποτα... είναι απλά ένα συνηθισμένο κωλόνησο!!! Εδώ σα να μη μας τα'πε καλά ο κυρ'"Locke"...

Επιλογή 3η: Να φύγει για πάντα απ΄το Νησί μαζί με τον "Locke". Τελικά αυτό επέλεξε, αλλά έχω απορία, ΠΩΣ;!;!; Και σιγά μη φύγουν δηλαδή... Απο+κλείεται.

Προσωπική αξιολόγηση επεισοδίου: 9.5/10 (το ελάττωμα ήταν ότι τέλειωσε!!!)

Αυτό μάλιστα, ήταν LOST και το καταφχαριστήθηκα!!! Το προηγούμενο θα μείνει ως μια μικρή κακή παρένθεση στην τελευταία σεζόν της ΣΕΙΡΑΣ. 500 γαμάτα πράγματα έγιναν σ'αυτό το επεισόδιο!!! Καινούριες απορίες υπήρξαν (αλλιώς δε θα'ταν LOST...), αλλά για πρώτη φορά, οι απαντήσεις ήταν περισσότερες!!! Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται για τα καλά.

LOST S06E05 "Lighthouse" Promo: