Joker - The Movie of The Year!!!


LADIES AND GENTLEMEN, WE HAVE A NEW BEST JOKER OF ALL TIME!!!

ΤΙ ΤΑΙΝΙΑΡΟΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ!!! ΤΙ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!!! Αυτός ο Joker είναι σαν μια πιο σκοτεινή εκδοχή του King of Comedy και πολύ πιο κοντά στο Taxi Driver, παρά σε οποιαδήποτε άλλη ταινία που βασίζεται σε κόμικ. Δεν ανήκει πραγματικά σ'αυτό το είδος. Δεν έχει καμία σχέση με τις ταινίες του συγκεκριμένου είδους. Ουσιαστικά πρόκειται για crime drama (και βαρύ character drama) μεταμφιεσμένο - για ευνόητους λόγους - σε comic book movie. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι οποιοσδήποτε άσημος κλόουν. Τα μηνύματα της ταινίας θα παρέμεναν ανέπαφα.


Από κάθε άποψη ήταν τέλειο. Σενάριο, σκηνοθεσία, φωτογραφία, μουσική επένδυση, κλπ-κλπ... Και ποιος να το περίμενε ότι ο σκηνοθέτης των Hangover, είναι σκηνοθετάρα!!! ΑΛΛΑ ΟΛΗ Η ΤΑΙΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο PHOENIX. Την πήρε στους αποστεωμένους καχεκτικούς ώμους του, και την απογείωσε τελείως!!! Έσβησε όλους τους προηγούμενους Joker από τον κινηματογραφικό χάρτη... Σαν να μην υπήρξε ποτέ κανένας άλλος Joker πριν απ'αυτόν!!!


Ok, ντάξει... δεν λέω, κι ο Ledger ήταν καταπληκτικός (ερμηνειάρα από τις λίγες - και μιλάμε για διαφορετικό Joker και σε διαφορετική φάση της ζωής του), αλλά δεν υπάρχει ο ερμηνευτικός άθλος του Phoenix!!! Και τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, ο Joker του Ledger, είναι λίγο-πολύ ο Joker των κόμικ (ο απόλυτος άρχων του χάους και της αναρχίας)... Ο Joker του Phoenix, είναι πρωτίστως και πάνω απ'όλα, ο Arthur Fleck. Ένας βαθύτατα πνευματικά άρρωστος άνθρωπος, με σοβαρότατα ψυχικά τραύματα και διαταραχές. Και είναι τόσο ρεαλιστικός χαρακτήρας!!! Θα μπορούσε να είναι κάποιος που μένει στη γειτονιά σου ή ακόμα και στην πολυκατοικία σου...


Κι ο,τι έκανε με το σώμα του ο Phoenix... τα κλοουνίστικα-καρτουνίστικα τρεχαλητά του... οι χορευτικές κινήσεις του... και όλες οι εκφράσεις του προσώπου του... από το σαρδόνιο μειδίαμα, ως το τραγικό υστερικό-νευρικό κλαυσίγελο, που σε έκανε να νιώθεις τελείως άβολα, και την ίδια στιγμή, το βλέμμα με τον απίστευτο εσωτερικό πόνο, αλλά και το θυμό, την οργή και την αγανάκτηση που έβγαζε... Όλα ήταν υπολογισμένα στην εντέλεια και δεν υπήρξε ούτε το πιο απειροελάχιστο ψεγάδι. Ήταν σαν να χρησιμοποίησε τον εαυτό του σαν κενό καμβά και πάνω του αποτυπώθηκαν με μοναδική λεπτομέρεια κι ακρίβεια, όλα τα συναισθήματα του χαρακτήρα που υποδυόταν!!! Ερμηνευτικός άθλος με όλη τη σημασία της λέξης.


Αν πω ότι είναι η κορυφαία ερμηνεία όλων των εποχών, το πιθανότερο είναι να φανώ υπερβολικός, αλλά έτσι ακριβώς νιώθω αυτή τη στιγμή!!! ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ!!! Αν δεν πάρει όσκαρ Α' Ανδρικού, θα το θεωρήσω έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Αν ήταν στο χέρι μου, 500 όσκαρ θα έδινα για πάρτη του. Για καλύτερη ταινία; Joaquin Phoenix. Καλύτερη σκηνοθεσία; Joaquin Phoenix. Καλύτερο σενάριο; Joaquin Phoenix. Α-Β αντρικοί και γυναικείοι ρόλοι... κοστούμια... μακιγιάζ... μουσική επένδυση... ντοκιμαντέρ... You get the picture (που λεν και στο χωριό μου)... Joaquin Phoenix, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ.

Βαθμολογία: καθαρόαιμο-ατόφιο 10/10
(από το 2014 είχα να βάλω 10άρι)


Τέλος, όσον αφορά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει σχετικά με τη βία που παρουσιάζει, κι ότι μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για κάποιους, στο να μιμηθούν τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα, έχω να πω τα εξής:

Το απεύχομαι, αλλά αν συμβεί οτιδήποτε, οι πανηλίθιοι (όλοι οι δεξιοί συντηρητικοί υποστηρικτές του Τραμπαρχίδα δηλαδή) θ'αρχίσουν να κατηγορούν την ταινία (ήδη το κάνουν βασικά)... Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με το ότι στη χώρα τους, ο κάθε ψυχασθενής έχει τη δυνατότητα να αγοράσει όσα όπλα γουστάρει... ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ...!!! Άλλωστε γι'αυτούς τους μπαμπουίνους, η οπλοκατοχή είναι απ'τα βασικότερα δικαιώματα του ανθρώπου... Το ότι στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου δεν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά μαζικών δολοφονιών (τουλάχιστον όχι σε τέτοιο βαθμό - και σίγουρα όχι μ'αυτή τη συχνότητα) δεν τους προβληματίζει... Είναι τελείως τυχαίο... Οι ταινίες φταίνε μωρέ...!!!



Και ok... θεωρητικά, δεν αποκλείεται μια ταινία να σταθεί ως αφορμή και να υποκινήσει εκρήξεις βίας, αλλά ακόμα κι αν δεν υπήρχε αυτή η ταινία (η οποιαδήποτε ταινία), πιστεύω αργά ή γρήγορα, αυτά τα άτομα πάλι θα διέπρατταν εγκλήματα. Αλλά δεν φταίνε οι ταινίες. Το πρόβλημα έγκειται στο πως αντιμετωπίζει η κοινωνία και το κράτος, τα ψυχικά διαταραγμένα άτομα και τι κάνει για την πρόληψη τέτοιων ενεργειών... Αν το κράτος π.χ. επιτρέπει την οπλοκατοχή, τότε δεν φταίει κανένα έργο τέχνης. Στα περισσότερα κράτη του κόσμου, οι άνθρωποι βλέπουν πάνω κάτω τις ίδιες ταινίες, αλλά μόνο στην Αμερική συμβαίνουν μαζικές δολοφονίες κάθε τρεις και λίγο... Όπως είπε κι ο Joker στην ταινία: Is it just me... or is it getting crazier out there?



Υ.Γ. διαβάστε και την καταπληκτική κριτική του Michael Moore!!!