The 2(0) Best TV Series Finales Ever



The 2(0) Best TV Series Finales Ever (ή αλλιώς "Ένα μικρό αφιέρωμα για τα τηλεοπτικά φινάλε που έχω δει"): Αυτό το καλοκαίρι θα δούμε τα series finale του Dexter και του Breaking Bad (βασικά τα τελευταία επεισόδια θα προβληθούν μέσα στον Σεπτέμβρη - λογικά 15/9 και 29/9 αντίστοιχα) και με αφορμή την αντίστοιχη λίστα του EW (έχω δει μόλις 7 απ΄τα 20, αλλά περίπου τα μισά είναι από παλιές σειρές οπότε δικαιολογούμαι), σκέφτηκα να αφιερώσω μία ανάρτηση στα αγαπημένα μου τηλεοπτικά φινάλε (τουλάχιστον με αυτό το σκεπτικό ξεκίνησα, αλλά κατέληξα να γράφω για όλα όσα θυμάμαι να έχω δει). Δεν είναι και πολλά τα αγαπημένα μου... Απ'όλες τις σειρές που έχω δει, τα περισσότερα δεν άξιζαν ιδιαίτερα (έως καθόλου). Ήταν ξενέρωτα, αδιάφορα ή/και τελείως απογοητευτικά. Πιο αναλυτικά όμως τα series finales που έχω δει κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες:

"Κορυφαία σειρά που της άξιζε πολύ καλύτερο φινάλε από αυτό το απογοητευτικό ξενέρωμα (και γενικά μια πολύ καλύτερη τελευταία σεζόν)": Εδώ συναντάμε σειρές όπως το Oz, τους Sopranos (που έχουν την δική τους υποκατηγορία: ******SPOILER****** "Τα νεύρα μου... Στα τελευταία δευτερόλεπτα μαύρισε ξαφνικά η οθόνη κι έχασα το τέλος γ@μώ την τρέλα μου γ@μώ" ******SPOILER******)... και ΚΥΡΙΩΣ τα X-Files (πιο uberξενέρωμα πεθαίνεις) και φυσικά το Lost (χαλαρά το πιο uberαπογοητευτικό φινάλε - κατά τη γνώμη μου πάντα βέβαια... αλλά είχα πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις από μία από τις πιο αγαπημένες μου σειρές όλων των εποχών).


"Είμαστε αξιόλογη (υπερτιμημένη) σειρά που κατάφερε να τελειώσει με τους δικούς της όρους και είμαστε απολύτως ευχαριστημένοι με αυτό": The Wire και Fringe. Μια άλλη κατηγορία από μόνη της είναι και η "αμπελοφιλοσοφημένη  και υπερτιμημένη θρησκόληπτη προπαγάνδα" του Battlestar Galactica (αν δεν είχε τον τελευταίο διάλογο θα μου άρεσε πραγματικά - βέβαια δεν θα ήταν τόσο ταιριαστό), το "υπερτιμημένο αστείο που συνεχίζεται" του Arrested Development (παρεμπιπτόντως προτιμώ το Community των 3 πρώτων κύκλων και κυρίως τον Θεό Louie), αλλά και το "γλυκανάλατο φινάλε" του MacGyver (από την άλλη δεν ξέρω αν θα μπορούσε να έχει καλύτερο τέλος). Στα "Δεν μας αξίζει άλλη σεζόν" series finale συναντάμε τις εξής υποκατηγορίες: α) "Σε ολόκληρη τη σεζόν δεν έγινε τίποτα το αξιόλογο, αλλά ελπίζουμε πως θα έχουμε τουλάχιστον άλλη μία ευκαιρία και με το cliffhager μας σας παρακαλάμε να μη μας κόψετε": The Event... και β) "Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό 1 δευτερόλεπτο πριν μας κόψουν απότομα μπας και... δεν μας κόψουν απότομα, αλλά τελικά είναι πολύ αργά κι από αντίδραση σας αφήνουμε με cliffhanger για να θέλετε κι άλλο ρε λακαμάδες (ενώ μέχρι το προηγούμενο επεισόδιο δεν θέλατε να μας ξαναδείτε και παρακαλούσατε να τελειώσει το μαρτύριο)": V και FlashForward.


"Γενικά έχουμε βαρεθεί τη ζωή μας και σας δείχνουμε ότι να'ναι μλκς για να περάσει η ώρα μέχρι να μαζέψουμε τα μπογαλάκια μας και να πάμε όλοι σπίτια μας" - "Έπρεπε να'χαμε λιγότερα επεισόδια... τέτοιο ξεχείλωμα ούτε γριά *μπιπ*": Alias, Heroes, Nip/Tuck και Prison Break (απολύτως ταιριαστά και αυτά βέβαια - στη φάση που βρισκόντουσαν οι συγκεκριμένες σειρές, δεν είχε ιδιαίτερη σημασία πως θα ολοκληρώσουν τον κύκλο τους, οπότε δεν είχα και ιδιαίτερες απαιτήσεις). "Δεν μας άξιζε τέτοια τύχη ρε γμτ - μας άξιζε κι άλλη σεζόν για να τελειώσουμε όπως θα θέλαμε" με τις υποκατηγορίες: α) "Τρεχάτε... μας-έκοψαν/μάλλον-θα-μας-κόψουν και τώρα πρέπει να κλείσουμε τις ιστορίες όπως όπως" - "δε βαριέσαι... κουτσά-στραβά τα καταφέραμε αρκετά καλά": Life (για "βιαστικό" φινάλε, μου άρεσε αρκετά, αλλά του άξιζε κάτι καλύτερο), Pushing Daisies (ίσως το πιο αγαπημένο μου απ΄την κατηγορία των "βιαστικών") και του  Jerichο (αυτό είναι και κατηγορία "μας ξανάκοψαν πάλι ρε γ@μώ την τρέλα μου γ@μώ.vol.2!") β) "πολύ καλά για... season finale - έχουμε τα κοχόνες και τελειώσαμε τη σειρά σαν να επρόκειτο να συνεχίσουμε κανονικά και του χρόνου" - "αδικοχαμένες εξαιρετικές σειρές του Shawn Ryan": The Chicago Code και κυρίως Terriers...!!! γ) "ούτε για season finale δεν έκανε αυτό, αλλά γουατέβα... γουί ντοντ γκιβ ε φακ ρε μαδαφάκερς": Deadwood και Veronica Mars... και δ) "νόμιζα πως θα κοπώ και σας έδωσα τον κανονικό επίλογο μια σεζόν νωρίτερα γιατί το κανάλι μου τα'κανε ψιλοσκατά, αλλά και πάλι μια χαρά τα κατάφερα": Dollhouse και Oz (ναι, πάλι). "Το με διαφορά πιο γαμάτο μη αγαπημένο κλιφχανγκεροφινάλε από cult σειρά που καταστράφηκε απ΄το κανάλι της": Twin Peaks.


Και τέλος υπάρχει και η κατηγορία "τα γαμάτα υπερτέλεια φινάλε που αγάπησα πραγματικά και που δεν είχαν ανάγκη από γαμάτο τραγουδάκι για να προκαλέσουν συγκίνηση"... Εδώ φυσικά συναντάμε:

1. Το γαμάτο φινάλε της 24άρας (που πολύ φοβάμαι πως σε κάνα χρόνο από τώρα θα "ακυρωθεί" με το 24: Live Another Day - αν και το "κανονικό" 24 θα είναι πάντα αυτό των 8 σεζόν)... όπως πολύ σωστά λέει και το EW για τις τελευταίες ώρες του Jack Bauer: "'Finally, in his greatest moments of grief and fury, he showed us the most vulnerable, despairing side of the man of action". Ή όπως ακόμα πιο σωστά έγραψα και γω (*ψωνάρα mode on*): "Ο θάνατος θα ήταν λύτρωση για τον Jack... και μπορεί να του αξίζει (και με το παραπάνω), αλλά δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα του! Ο Bauer είναι ο απόλυτος τραγικός αντι-ήρωας και τον φαντάζομαι να τρέχει, να πολεμά και να βασανίζεται μέχρι τα βαθιά γεράματα (μιλάμε για τέτοιο σαδισμό) !!! Πάντως σοβαρά, ΔΕΝ γίνεται να πεθάνει... Ο Jack Bauer είναι ιδέα και οι ιδέες δεν πεθαίνουν ΠΟΤΕ". 

2. Το υπερτέλειο της Shieldάρας φυσικά...!!! Ας κουοτάρω πάλι το EW (αν δεν το έχετε δει κι έχετε σκοπό να το δείτε, ΜΗ διαβάσετε την υπόλοιπη παράγραφο): "Watching Vic sitting behind a desk, filling out reports, all alone under the thumb of the FBI, it seemed clear that he was paying for his crimes in a way that cut him deeper than prison ever could"... αλλά και μένα (αφού τα λέω τόσο γαμάτα *facepalm*): "τα λόγια είναι τελείως περιττά... κυριαρχεί η απόλυτη σιωπή, αλλά είναι η πιο εκκωφαντική σιωπή που έχει καταγραφεί ποτέ!!! Μια σιωπή που είναι σα να σου παίρνει τα αφτιά με το βουβό ουρλιαχτό της!!! Απίστευτη ένταση, πόνος και ντροπή, όλα μαζί συνωστισμένα στο βλέμμα ενός μοναδικού Ηθοποιού, του Michael Chiklis. Για τα επόμενα χρόνια υπαλληλάκος λοιπόν ο Vic!!! Υπαλληλάκος, αλλά το όπλο, όπλο... Απλά το πιο κορυφαίο τέλος που είχε ποτέ σειρά".

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Για το Dexter δεν καίγομαι ιδιαίτερα (αν και μετά την 7η σεζόν εύχομαι να έχει ωραίο τέλος), αλλά μακάρι του Breaking Bad να είναι αντάξιο της σειράς και να με κάνει να έχω και 3ο αγαπημένο φινάλε... Αυτά! Εσάς ποια είναι τα πιο αγαπημένα σας series finale (εκτός της 24άρας εννοώ προφανώς) και ποια είναι τα χειρότερα που έχετε δει (εκτός του - κατά τ'άλλα πολυαγαπημένου - Lost);