Soy Cuba-Funeral



Τελικά ο Superman ήταν Ρώσος σκηνοθέτης (Mikhail Kalatozov)...

5 σχόλια:

CineTV-world είπε...

"Υπόθεση: Τέσσερις ιστορίες στην Κούβα του Μπατίστα, στην Κούβα που διψά για επανάσταση. Στην Αβάνα, η Μαρία νιώθει ντροπή όταν ένας άντρας που ενδιαφέρεται γι' αυτήν, ανακαλύπτει πώς η κοπέλα βγάζει το μεροκάματο. Ο Πέδρο, ένας γέρος αγρότης, μαθαίνει ότι η γη που καλλιεργεί, πωλείται σε μια εταιρεία. Ένας φοιτητής αντιμετωπίζει ένα πλήθος Αμερικανών ναυτών και αντικρίζει φίλους του να πυροβολούνται από αστυνομικούς, στην προσπάθειά τους να διανείμουν ένα φυλλάδιο για τον Κάστρο. Ο πόλεμος "χτυπά την πόρτα" των χωρικών Μαριάνο, Αμέλια και των 4 παιδιών τους, όταν οι δυνάμεις του Μπατίστα βομβαρδίζουν τους λόφους της περιοχής."

"Συμπερασματικά, η ταινία ΕΙΜΑΙ Η ΚΟΥΒΑ, έχει μεγάλη αξία για το σινεμά, τόση, όση και το ΘΩΡΗΚΤΟ ΠΟΤΕΜΙΚΙΝ του Αιζενστάιν ή το Η ΜΑΝΑ ΓΗ του Ντοβζένκο. Περφεξιονίστικα, ιμπρεσιονιστικά πλάνα εικαστικής αρμονίας και εικόνες που αλλάζουν με πρωτοφανή δεξιοτεχνία από τις "περίεργες" γωνίες λήψης" που θα σας παρασύρουν σ' ένα μαγικό ταξίδι καλλιτεχνικής μέθεξης.

Πρόκειται για σπάνια ταινία, με εσωτερική δύναμη, εικαστική και διανοητική άποψη, που αφομοιώνει τον επαναστατικό τρόπο γυρίσματος. Αντιστρέφει τις κινηματογραφικές νόρμες, και τα δραματικά κλισέ, σε απόλυτη ισορροπία, μεταξύ τους, τόσο ώστε να αναφέρεται και πρακτικά ως μάθημα για ανάλυση σε πολλές κινηματογραφικές σχολές του κόσμου. Κλασική πλέον και φυσικά στις 300 καλύτερες - για το myFILM.gr - όλων των εποχών. Δέκα με τόνο, γιατί δεν χορταίνω να την βλέπω! Είναι σίγουρο, πως παρόμοια ταινία δεν έχετε ξαναδεί και αξίζει να την δείτε έστω και μία φορά στη ζωή σας, για να καταλάβετε γιατί ο Κινηματογράφος είναι Τέχνη..."

"Περισσότερο εμπειρία, παρά ταινία. Το Εγώ Είμαι η Κούβα είναι μια ανθολογία-σειρά πράξεων, που ζωντανεύει εμπρός μας έναν ολόκληρο λαό, σαν να είμαστε εκεί, σαν να είμαστε αυτοί… Απίστευτης αισθητικής πλάνα, ειδικά τα άφθονα κοντινά, μια διείσδυση στο προκείμενο, μια απίστευτη ανάλυση ψυχοσύνθεσης του κάθε εμφανιζόμενου ανθρώπου. Προσπεράστε, αν έχετε, τις προκαταλήψεις σας απέναντι στην τάση προπαγάνδας του Σοσιαλιστικού Ρεαλισμού, γιατί η συγκεκριμένη ταινία είναι πέρα από αυτό. Είναι ότι και η Μάχη της Αλγερίας, ένα χρονικό αληθινών γεγονότων, δοσμένο με σεβασμό και εγκρατή πατριωτισμό, από έναν άνθρωπο που είναι η Κούβα, επειδή θαυμάζει την Κούβα. Μην το χάσετε, ίσως η τελευταία ευκαιρία που θα σας δοθεί, να δείτε αυτό το υπόδειγμα σινεμά, αυτό το αριστούργημα, αυτό το έργο ζωής…"

ΥΓ: Τα αποσπάσματα τα βρήκα εδώ (διαβάστε ολόκληρες τις κριτικές αν δεν βαριέστε). Υπάρχει κανένας που να μη θέλει να δει τη συγκεκριμένη ταινιάρα;;;

W. είπε...

Πολύ γαμάτη σκηνή! Μακάρι να είναι κι όλη η ταινία έτσι... Βρίσκεται εύκολα;

CineTV-world είπε...

1. Τις κριτικές που επικόλλησα, τις διάβασες;

2. Δεν ξέρω γενικά αν βρίσκεται εύκολα, αλλά αν κάνεις εγγραφή στο gamato, θα το βρεις.

celin είπε...

ε δεν υπαρχει περιπτωση να μην τη δω!
thanx κ για τις επεξηγησεις περι των συμβολων!

CineTV-world είπε...

Αν τη δεις, θα είσαι ο πρώτος που του την προτείνω και την βλέπει...!!! Πάντως είμαι σίγουρος πως θα τη λατρέψεις...

ΥΓ: Να ευχαριστήσεις το myFILM.gr για τις επεξηγήσεις... ;)

Δημοσίευση σχολίου