Short Film: Rendezvous with Rama - Παραλίγο "Κανονική" Ταινία...1.ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:
Το Rendezvous with Rama είναι βιβλίο του συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Arthur C.Clarke (2001: A Space Odyssey) που πρωτοεκδόθηκε το 1972. Η πλοκή του διαδραματίζεται τον 22ο αιώνα όπου ένα 50 χλμ κυλινδρικό εξωγήινο διαστημόπλοιο εισέρχεται στο Ηλιακό μας Σύστημα και μια ομάδα γήινων αστροναυτών προσπαθεί να εξερευνήσει τα μυστήριά του.
Από τη στιγμή της κυκλοφορίας του... κέρδισε βραβεία Hugo και Nebula κι έχει χαρακτηριστεί ως ένας απ΄τους ακρογωνιαίους λίθους της βιβλιογραφίας του Clarke. Θεωρείται "κλασική επιστημονική φαντασία" και για πολλούς αναγνώστες αποτελεί ένα απ΄τα δυσκολότερα κείμενα του είδους του...

2.ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ:
Απ΄τις αρχές του 2000 μέχρι πριν από 1-2 χρόνια περίπου, ο Morgan Freeman (μέσω της εταιρείας παραγωγής του) προσπαθούσε να υλοποιήσει την κινηματογραφική εκδοχή του βιβλίου. Γρήγορα (γύρω στο 2001 δηλαδή) και ο
David Fincher έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να σκηνοθετήσει την ταινία. Δυστυχώς όμως οι μακροχρόνιες προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό. Είχαν περάσει 7-8 χρόνια και δεν είχαν ακόμα ένα ολοκληρωμένο σενάριο στα χέρια τους κι εκτός αυτού, η εταιρεία του Freeman δεν μπορούσε να σηκώσει στις πλάτες της μια τόσο μεγάλη παραγωγή. Έτσι, το 2008 ο Fincher ανακοίνωσε πως το πιθανότερο είναι να μη πραγματοποιηθεί ποτέ η συγκεκριμένη ταινία... τουλάχιστον όχι με αυτόν και τον Freeman ως βασικούς συντελεστές.

3.Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠ΄ΤΗΝ (ΠΟΛΥ) ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑ:
Πάντως το 2001 (ακριβώς στις αρχές των προσπαθειών των Freeman και Fincher δηλαδή), ένας φιλόδοξος και ταλαντούχος φοιτητής καλών τεχνών, ο Aaron M.Ross, άρχισε να σκηνοθετεί τη δική του (πολύ) μικρού μήκους εκδοχή του βιβλίου και μέσα σε ένα χρόνο περίπου την ολοκλήρωσε και το αποτέλεσμα όπως είδατε (ελπίζω)... είναι αριστουργηματικό το λιγότερο. Οι στολές των αστροναυτών που βλέπουμε στο video δεν είναι έξι, αλλά μόλις μία και μάλιστα νοικιασμένη απ΄την Warner (είναι απ΄την ταινία Red Planet κανονικά) για 200 δολ. την ημέρα και την φορούσαν ένας-ένας με τη σειρά!!! Βέβαια το φιλμ έχει πολλά δάνεια απ΄την "
Οδύσσεια του Διαστήματος" του Kubrick, αλλά μιας κι ανήκουν και τα δύο στον ίδιο συγγραφέα, δικαιολογείται... Από τότε μέχρι σήμερα ο Ross δεν έχει ξανασκηνοθετήσει, αλλά συμμετείχε με διάφορους τρόπους... στην δημιουργία των ταινιών: Robots, Horton Hears a Who και Ice Age 2 και 3.

ΥΓ: Δεν ξέρω πως, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί η δυνατότητα στον Fincher να πραγματοποιήσει το προσωπικό του όραμα και μάλιστα άμεσα. Αν ένας "απλός" φοιτητής μπόρεσε και δημιούργησε ένα τόσο άρτιο δείγμα ταινίας, τότε ο Fincher θα κάνει το λιγότερο θαύματα... Στην τελική, αν δεν γίνεται διαφορετικά, ας το δώσουν και στον ίδιο τον Ross!!!

11 σχόλια:

Annie_Hall είπε...

Πολύ καλλιτεχνικό. Επίσης δεν ξέρω τι σόι βίτσιο έχω αλλά γουστάρω να δω αυτή την ταινία από Λίντς. Δεν είμαι καλά...

bauer24 είπε...

"Πολύ καλλιτεχνικό"

Γι'αυτό και τόσο αριστουργηματικό... ;)

"δεν ξέρω τι σόι βίτσιο έχω αλλά γουστάρω να δω αυτή την ταινία από Λίντς. Δεν είμαι καλά..."

Όντως... έχεις βίτσιο!!! :/ :P :)

Annie_Hall είπε...

Πάντως αξιοθαύμαστο να γίνει τόσο επιτυχημένο κάτι του οποίου η βασική ιδέα είναι "γιγάντιο ρολό χαρτιού υγείας χαμένο στο διάστημα". Μπορούσε να γίνει κάτι πολυ cult!

Άσχετο 1: Εκεί στο cinemag πάντα είχα απορία πως την παλεύεται; Κάτι έψαχνα στο site τις προάλλες και μου έσπασε τα νεύρα. Καλά το φόρουμ είναι απίστευτα μη λειτουργικό. Πώς βρεθήκατε εκεί; Και δεν νομίζω ότι το βλέπω έτσι επειδή έχω συνηθίσει τα νορμάλ, ανθρώπινα φόρουμ.

Άσχετο 2: Μπορεί το site να είναι χάλια αλλά το καλοκαιρινό τεύχος, όπως κάθε καλοκαίρι, είναι γαμάτο. Το άρθρο για Βαλτζ τέλειο. Thanks λοιπόν γιατί αν δεν το συζητάγατε σε κάτι σχόλια δεν θα το είχα πάρει χαμπάρι.

bauer24 είπε...

"Πάντως αξιοθαύμαστο να γίνει τόσο επιτυχημένο κάτι του οποίου η βασική ιδέα είναι "γιγάντιο ρολό χαρτιού υγείας χαμένο στο διάστημα". Μπορούσε να γίνει κάτι πολυ cult!"

:/ :/ :)) ;)

Α1: Μα δε την παλεύουμε πλέον, έχουμε κάτι βδομάδες να γράψουμε εκεί (ειδικά εγώ είχα εξαφανιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα απ΄το forum, ο W ξέρει)... Πάντως δεν ήταν πάντα έτσι, τους τελευταίους 3-4 μήνες χάλασε.

Α2: Παρακαλούμε... ;)

lt.aldo raine είπε...

""Επίσης δεν ξέρω τι σόι βίτσιο έχω αλλά γουστάρω να δω αυτή την ταινία από Λίντς. Δεν είμαι καλά...""

έχουμε το ίδιο βίτσιο:}

"" Δεν ξέρω πως, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί η δυνατότητα στον Fincher να πραγματοποιήσει το προσωπικό του όραμα και μάλιστα άμεσα.""

όχι, όχι...δεν πρέπει...

""Εκεί στο cinemag πάντα είχα απορία πως την παλεύεται;"""

το cinemag είναι cult, grindhouse και trash...και για αυτό το αγαπάμε:}

""Αν ένας "απλός" φοιτητής μπόρεσε και δημιούργησε ένα τόσο άρτιο δείγμα ταινίας, τότε ο Fincher θα κάνει το λιγότερο θαύματα""

μην το λες...με το χάρισμα γεννιέσαι, δεν το αποκτάς με την εμπειρία...

bauer24 είπε...

Δεν σου αρέσει ο Fincher ρε Brad;;; Ο άνθρωπος, εκτός όλων των άλλων, σκηνοθέτησε και το υπεραριστούργημα Fight Club (11/10)... αυτό και μόνο τα λέει όλα...

ΥΓ: Για μένα... αυτός, ο Kubrick (με το 2001) και ο Coppola (με τους 2 πρώτους Νονούς και την Αποκάλυψη) έχουν κάνει ταινίες 11/10 (οι 5 πιο αγαπημένες μου ταινίες δηλαδή)... :P ;)

Annie_Hall είπε...

"το cinemag είναι cult, grindhouse και trash...και για αυτό το αγαπάμε:}"

Εγώ λέω να μετακομίσετε εδώ πριν πάθουν τίποτα τα μάτια σας από το προπολεμικά φτιαγμένο φόρουμ :p

O Fincher είναι υπερεκτιμημένος και extra σπαστικός τύπος. Οι συνεντεύξεις του μου ξυπνάνε πολύ βίαια ένστικτα και όχι in a good way. Όμως έχει κάνει ταινιάρες. Το Fight Club είναι από τις ταινίες που χαρακτηρίζουν το σινεμά της γενιάς μας.

bauer24 είπε...

1. Πολύ καλό Forum, αλλά και αρκετά χαοτικό για κάποιον που έχει συνηθίσει στο απλό-προβληματικό Cinemag...

2. Ο Fincher δεν είναι καθόλου υπερεκτιμημένος κατά τη γνώμη μου, υποτιμημένος από κάποιους και κάποιες... ναι!!! :P ;) Και γιατί θεωρείς πως είναι σπαστικός; Τι λέει;

lt.aldo raine είπε...

Δεν σου αρέσει ο Fincher ρε Brad;;;

ton latreuo re...ta ipolipa tha sta eksiso aurio giati tora den exo poli xrono.

Εγώ λέω να μετακομίσετε εδώ...

mpeno eki gia na diavasi gia kapies sires ala varieme na grapso.

tarantina είπε...

Το είχα ξαναπετύχει πιο παλιά όταν διάβαζα ενα αρθρο για τον Κλάρκ.Εντυπωσιακό το εγχείρημα,ελπίζω ο Φιντσάρας να το υλοποιήσει σε κανονική ταινία!
Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει (ακόμα),το έχω στη βιβλιοθήκη αλλά δε με πολυτραβαει αυτο το είδος στα βιβλία.Σε ταινία ναι,σε βιβλίο μπλέκονται πολλές ορολογίες και με κουράζουν.
"..για 200 δολ. την ημέρα και την φορούσαν ένας-ένας με τη σειρά!!!" αντε ρε!Μπράβο στο παλικάρι,μου έκανε εντυπωση βέβαια που χρειάστηκε ένα χρόνο να την ολοκληρώσει!0_0

bauer24 είπε...

Και γω το ελπίζω ρε γμτ...!!! :(

"σε βιβλίο μπλέκονται πολλές ορολογίες και με κουράζουν" Και μένα μου φαίνεται κουραστικό... :)

Με τα μέσα που είχε και πολύ γρήγορα το έκανε... ;)

Δημοσίευση σχολίου