The X-Files - My Favorite TV Series of The '90s



Στα σχεδόν 3 χρόνια του blog δεν έτυχε να κάνω κάποια ανάρτηση αποκλειστικά για τα X-Files, την πρώτη σειρά που με πώρωσε πραγματικά, που με εισήγαγε στον σκοτεινό, ατμοσφαιρικό, υπερφυσικό, μυστηριώδη, τρομαχτικό και γεμάτο συνωμοσία κόσμο της και την οποία έβλεπα φανατικά μαζί με κάτι εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο (αναμφισβήτητα ήταν το παγκόσμιο τηλεοπτικό φαινόμενο της εποχής και χωρίς αυτό δεν θα υπήρχε το Fringe στο σύμπαν μας σήμερα)... και πάντα ήθελα να της αφιερώσω ένα ποστ, αλλά δυστυχώς έχω χρόνια να δω επεισόδιο, βαριέμαι αφόρητα το γράψιμο και μιας και η wikipedia τα λέει τόσο ωραία, παραθέτω κάποια αποσπάσματα ως αφορμή για συζήτηση (ή έστω πολύ απλά για να υπάρχει στο blog ανάρτηση για την αγαπημένη μου σειρά της δεκαετίας του 90 - για του 80 είχα κάνει απ΄το 2009)...

"Τα X-Files είναι αμερικανική, δραματική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας που διήρκεσε από το 1993 μέχρι το 2002, ολοκληρώνοντας εννέα κύκλους και απέκτησε παγκοσμίως ένα μεγάλο, φανατικό κοινό. Τα σλόγκαν που διέδωσε η σειρά («The truth is out there», «Trust No One», «I Want To Believe» κλπ.) έγιναν ακρογωνιαίος λίθος της ποπ κουλτούρας και η ίδια η σειρά θεωρείται ορόσημο της δεκαετίας του 1990. Τα X-Files είναι δημιουργία του Κρις Κάρτερ, ο οποίος ήθελε αρχικά να ασχοληθεί με απαγωγές από εξωγήινους και εμφανίσεις ΑΤΙΑ, σταδιακά όμως η πολυπλοκότητα, η ευρεία θεματολογία και οι μυθολογικές αναφορές του σεναρίου της σειράς οδήγησαν στη εξάπλωση της ιστορίας πολύ πιο πέρα από τους αρχικούς σχεδιασμούς. Πρόκειται για μία ιστορία επιστημονικής φαντασίας που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, διαδραματιζόμενη στη Γη του σήμερα.

Ήρωες της σειράς είναι ο Ειδικός Πράκτορας του FBI Φοξ Μόλντερ (Fox Mulder), απόφοιτος της Οξφόρδης, παθιασμένος με το παραφυσικό και ο οποίος πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας, και η πιο ορθολογική συνάδελφος του Ντέινα Σκάλι (Dana Scully), με στιβαρή επιστημονική κατάρτιση και σκεπτικισμό ως προς τα παραφυσικά φαινόμενα. Το 1993 ανατέθηκε στην τελευταία να επιβλέψει την έρευνα από τον Πράκτορα Μόλντερ ορισμένων ανεξιχνίαστων υποθέσεων του Γραφείου, των Φακέλων-Χ (X-Files), και να παράσχει το απαιτούμενο επιστημονικό υπόβαθρο στη μελέτη τους. Κάθε επεισόδιο της σειράς αφορά την έρευνα ενός Φακέλου-Χ από τους δύο Πράκτορες και τις, συχνά αντικρουόμενες, απόψεις του καθενός επάνω στην εκάστοτε υπόθεση. Η Σκάλι προκρίνει σχεδόν πάντα επιστημονικά βάσιμες εξηγήσεις ενώ ο Μόλντερ, παθιασμένος και λειτουργώντας συχνά με λογικά άλματα, δε διστάζει να καταφύγει εύκολα σε αλλόκοτες θεωρίες. Αυτή η συμπεριφορά του εν μέρει εξηγείται από την ακράδαντη πεποίθηση του ότι η μικρή του αδελφή απήχθη από εξωγήινους μπροστά στα μάτια του όταν ο ίδιος ήταν ακόμα παιδί. Η θεματολογία των υποθέσεων αυτών κυμαίνεται από ιστορίες με βρικόλακες και φαντάσματα ως αποτυχημένα πειράματα και τέρατα της φύσης. Εκτός των δύο πρωταγωνιστών, οι υπόλοιποι μόνιμοι χαρακτήρες της σειράς εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στα μυθολογικά επεισόδια, αφού αποτελούν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο πιόνια σε μία επική ιστορία πλεκτανολογίας και εξωγήινης εισβολής που ξετυλίγεται καθώς κυλούν οι εννέα κύκλοι, με απώτερο στόχο την αποίκιση της Γης από μία εξελιγμένη εξωγήινη φυλή, με τη συνεργασία ισχυρών ανθρώπων συνωμοτών, και την καταστροφή του ανθρώπινου είδους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό περιοδικό TV Guide, τα X-Files τοποθετήθηκαν στη θέση 37 των 100 καλύτερων τηλεοπτικών σειρών όλων των εποχών, και ψηφίστηκε η δεύτερη πιο καλτ σειρά παγκοσμίως μετά το Σταρ Τρεκ. Η σειρά έχει προβληθεί τηλεοπτικά σε περισσότερες από 90 χώρες, έχει βραβευτεί με τρεις Χρυσές Σφαίρες και 15 Βραβεία Έμμυ, ενώ συνολικά υπήρξε υποψήφια 102 φορές για διάφορα βραβεία."



Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, γυρίστηκαν 2 ταινίες. Το 1998, το εξαιρετικό The X Files: Fight the Future (με πρόχειρους υπολογισμούς, πρέπει να βγήκε μετά την 5η σεζόν), που ασχολήθηκε με την βασική υπόθεση της σειράς και το 2008 (6 χρόνια μετά την τελευταία σεζόν και το άνευρο απογοητευτικό φινάλε της δηλαδή), το The X Files: I Want to Believe που έμοιαζε με μετριότατο διπλό επεισόδιο με υπόθεση σε στυλ "το τέρας της εβδομάδας" και προφανώς δεν είχε απολύτως τίποτα να προσφέρει.

Κανονικά το πολύ μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου του 2012 θα έπρεπε να κάνει πρεμιέρα το 3ο κινηματογραφικό X-Files (όσοι έχετε δει και θυμάστε το φινάλε, καταλαβαίνετε γιατί το λέω), αλλά προφανώς δεν πρόκειται να βγει σύντομα άλλη ταινία για να διορθώσει τα κακώς κείμενα της προηγούμενης και να κλείσει με ικανοποιητικό κι εντυπωσιακό τρόπο την τεράστια μυθολογία της σειράς (και δυστυχώς ίσως να μη γυριστεί και ποτέ)... Όπως και να'χει όμως:

"THE TRUTH IS OUT THERE"